A CraftUnique 3D nyomtatott pajzsokat adom√°nyoz

A koronavírus elleni harc világszerte jelentŇĎs erŇĎket mozgatott meg, 3D csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védŇĎ felszereléseket gyártsanak a kórházaknak. A magyar 3D nyomtató is beszállt ezekbe a folyamatokba, hogy a lehetŇĎ leghamarabb a hazai orvosok és önkormányzatok segítségére siessen. A CraftUnique Kft. éppen ezért 3D nyomtatott arcvédŇĎ pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket – tenyér használata nélkül használható – adományoz több intézménynek.

A magyar vállalat hetek óta azon dolgozik, hogy a lehetŇĎ leghatékonyabb módon tudja felhasználni saját fejlesztésŇĪ 3D nyomtatócsaládját és mérnökeinek szaktudását a COVID-19 elleni harcban. A CraftBotok FDM technológiájú (szálhúzáson alapuló) asztali 3D nyomtatók, amelyek kiválóan alkalmasak az otthoni, az oktatásban való és akár az iparban is alkalmazott eszközök, prototípusok gyártására, de a nagyon speciális orvosi védŇĎmaszkok elŇĎállítására nem. Cseh mintára azonban sikerült olyan védŇĎeszközöket tervezni, majd nyomtatni, amelyek nagyban hozzájárulnak a koronavírus elleni küzdelemhez.

 

 

A CraftUnique által nyomtatott arcvédŇĎ pajzsok több területen is felhasználhatók. Az egészségügyi dolgozóknak, például a szemüveges orvosoknak ez az egyik legideálisabb védŇĎfelszerelés, hiszen számukra a védŇĎszemüveg viselete egyébként problémát okozna. Az önkormányzatoknál is nagy igény van erre az eszközre, hiszen a pajzsokat elsŇĎsorban szociális munkásoknak adják, akik az idŇĎseknek segítenek, például a bevásárlásban. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy a közterületesek, a patikusok és az idŇĎsek otthonában dolgozók számára is hatalmas segítséget nyújt az arcvédŇĎ.

 

 

Az eszköz nyomtatása körülbelül egy órát vesz igénybe. Nyomtatás után a 3D nyomtatott alkatrészt összeszerelik a speciális, ellenálló, áttetszŇĎ mŇĪanyagból (PETG) készült tartozékokkal, melyeket a Makerspace Budapest és a fóti székhelyŇĪ Acryl World Kft. ajánlott fel a pajzsokhoz. A CraftUnique itt azonban nem állt meg, ugyanis olyan ajtónyitó eszközöket is nyomtattak, amelyek lehetŇĎvé teszik, hogy a tenyér érintése nélkül tudják kinyitni az ajtókat. Ezt különösen célszerŇĪ használni, hiszen minden a kilincshez hasonló, sokszor érintett felület a kórokozók egyik fŇĎ forrása lehet.

 

 

A vállalat az elmúlt néhány napban 350 db pajzsot nyomtatott, melyeket a Péterfy Kórház-RendelŇĎintézet Országos Traumatológiai Intézetnek, illetve a Magyarországi SürgŇĎsségi Ellátásért és Mentésért Alapítványnak adományoznak. Ezen kívül a szentgotthárdi, a répcelaki, a tamási, valamint a kŇĎbányai önkormányzatot is ellátják a nyomtatott eszközökkel. A cég hamarosan elérhetŇĎvé teszi több hazai és nemzetközi fórumon is a nyomtatott pajzs specifikációját, biztosítva ezzel a védŇĎfelszerelések gyártásához szükséges információkat. A szükségletek alapján ezáltal helyileg is meg tudják majd oldani az eszköz nyomtatását, illetve eljuttatását azokhoz, akiknek szükségük van rá.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció