Bátrak vagy tudatlanok vagyunk az online adatbiztonság terén?

Az Európai Unión belül a magyarok nyugtalankodnak a legkevésbé az adataik biztonsága miatt, ha internetezésrŇĎl van szó. Pedig van ok aggodalomra, hiszen a Micro Focus felmérése szerint az online alkalmazások 94 százaléka tartalmaz valamilyen sebezhetŇĎséget. A vállalat szakértŇĎi szerint úgy lehetünk biztonságban a weben, ha a felhasználók körültekintŇĎen veszik igénybe a szolgáltatásokat, és egyúttal a vállalatok is nagy gondot fordítanak a sérülékenységek vizsgálatára.

Az Európai Bizottság nemrégiben tette közzé rendkívül átfogó felmérésének eredményeit, amelyben az uniós lakosok internethasználati szokásait, illetve az internetes bŇĪnözéssel szemben tanúsított viselkedését, tapasztalatait és aggályait vizsgálta. 

 

Veszélyek a weben

A kutatás eredményei alapján az egész EU-n belül a magyarok aggódnak a legkevésbé azon, hogy az általuk használt weboldalak biztosítják-e a személyes adataik védelmét. Természetesen mi sem vesszük félvállról a dolgot, a hazai internethasználók 47 százalékát foglalkoztatja a kérdés. Uniós szinten azonban 68 százalék azok aránya, akiket nyugtalanít, hogy nem kezelik kellŇĎ biztonsággal a bizalmas információikat, és ez a szám Spanyolországban a legmagasabb, 79 százalék.

 

Sajnos nem mondható el, hogy a magyarok nyugalma megalapozott, hiszen a kiberbŇĪnözés a magyar internetezŇĎket sem kerüli el. A felmérés szerint 12 százalékuknak legalább egyszer feltörték egy e-mail- vagy közösségimédia-fiókját az elmúlt három évben. Tíz százalékuk pedig online banki átverés áldozata is volt már legalább egyszer ugyanebben az idŇĎszakban.

 

A Micro Focus kutatása is alátámasztja, hogy van ok aggodalomra. A cég minden évben átfogó elemzést készít azokról a sebezhetŇĎségekrŇĎl, amelyeket ügyfelei a Fortify alkalmazásbiztonsági teszteszközök segítségével derítettek fel. A legutóbbi felmérésben több mint 11 000 online alkalmazást vizsgáltak meg, és ezek 94 százalékában találtak valamilyen biztonsági sebezhetŇĎséget. Ezek a sérülékenységek pedig azért veszélyesek, mert a kiberbŇĪnözŇĎk kihasználhatják azokat, hogy bejussanak az alkalmazást használó cég rendszerébe, és így hozzáférhetnek a bizalmas adatokhoz. 

 

 

Jó, jó, de mit tehetünk?

A Micro Focus szakértŇĎi szerint az online biztonságról a vállalatok és az internetezŇĎk együtt tudnak gondoskodni. Elengedhetetlen, hogy felelŇĎsen és körültekintŇĎen használjuk az online szolgáltatásokat. Nem szabad bedŇĎlni az online átveréseknek és adathalász kísérleteknek, és mindig gyanakodva kell fogadni, ha olyan weboldalon vagy e-mailben kérnek tŇĎlünk érzékeny adatokat, jelszavakat és bankkártyaszámokat, ahol korábban még nem találkoztunk ilyennel. Kulcsfontosságú továbbá a gondos jelszóhasználat: minden weboldalhoz más, nehezen kitalálható kódot rendeljünk, amely tartalmaz számot, illetve kis- és nagybetŇĪt is, és természetesen rendszeresen cseréljük.

 

Hiába váltogatjuk azonban akár hetente a jelszavunkat, ha az online szolgáltató nem elég elŇĎvigyázatos. Saját és ügyfeleik adatainak védelméhez a vállalatoknak átfogó biztonsági stratégiát kell kiépíteniük, amelynek fontos részét képezi az alkalmazások biztonságának rendszeres és alapos vizsgálata. 

 

Ez komoly és idŇĎigényes feladat, amit azonban megkönnyítenek olyan automatizált teszteszközök, mint például a Fortify. A megoldás segítségével egyszerŇĪen átvizsgálhatók mind a saját fejlesztésŇĪ, mind a más gyártókról származó szoftverek. A termék több különféle módszert is alkalmazva felkutatja, listázza és fontosság szerint rangsorolja a programokban található sérülékenységeket. A cégek így gyorsan átláthatják a sebezhetŇĎségeket, és rögtön neki is láthatnak a kijavításuknak. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció