T√∂bb ezer processzor √©s t√∂bb terab√°jt mem√≥ria a j√°rv√°ny elleni k√ľzdelemre

A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) felajánlja az MTA Cloud felhŇĎvel integrált saját számítási felhŇĎjének több ezer processzort és több terabájt memóriát számláló számítási kapacitását az új koronavírus (SARS-COV-2) okozta járvány (COVID-19) elleni küzdelemre.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagjai, a SZTAKI és a Wigner kutatóközpont - a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával - úgy döntött, felajánlja az általuk üzemeltetett, kutatási célokra korábban létrehozott MTA Cloud számítási felhŇĎt, benne saját számítási kapacitásukkal (több ezer processzor és több terabájt memória) az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelemre. 

 

A SZTAKI elsŇĎ körben csatlakoztatta gépeit a Folding@Home nemzetközi kutatási projekthez és közösségi számítási platformhoz, ahol már futnak olyan feladatok, amelyek eredményei kifejezetten a járvány megállítását szolgálhatják. Az itt futó elsŇĎ projektek arra keresik a választ, hogy a koronavírusok hogyan kapcsolódnak az úgynevezett ACE2 receptorhoz.

 

A Wigner Adatközpontban eddig is több, nagybiztonságú adatkezelést megkövetelŇĎ orvosi projekt futott, így megfelelŇĎ tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a hazai víruskutatási és genom-szekvenálási erŇĎfeszítéseknek megbízható információtechnológiai támogatást nyújthasson.

 

 

Magyar kutatók jelentkezését várják

Az intézetek szakértŇĎi várják olyan magyar kutatók, kutatócsoportok jelentkezését, akik a vírussal vagy a járvánnyal foglalkoznak, és számítási kapacitásra lenne szükségük. Vállalják, hogy segítenek a projektek informatikai hátterének kialakításában és használatba vételében.

 

A kutatók jelentkezését a info@cloud.mta.hu e-mailen fogadják. Ahogy elindulnak a hazai projektek, a szükséges erŇĎforrások ismeretében folyamatosan csoportosítják át szervereiket a Folding@Home-ról a magyar kutatások számára, prioritást biztosítva azoknak. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció