Mi√©rt van sz√ľks√©ge az FMCG szektornak automatiz√°lt belsŇĎ logisztik√°ra?

Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója

Az FMCG szektort, azaz a napi fogyasztási cikkek szektorát nemcsak a gyorsan forgó termékek, hanem a változékonyság és az innovatív megoldások is jellemzik. Mivel a piaci igények folyamatosan változnak, az ellátási láncnak is tartania kell a lépést. A mai gyárterületek igencsak különböznek az akárcsak húsz évvel ezelŇĎtti kialakításoktól, hiszen autonóm mobil robotok (AMR-ek), nagysebességŇĪ szállítószalagok, kobotkarok és további automatizációs technológiák kerültek alkalmazásra, melyek a kétkezi munkánál gyorsabban és pontosabban végzik el a feladatokat.

Amíg olyan FMCG-nagyvállalatok, mint a P&G, a CocaCola vagy az Unilever sikereket értek el az automatizálási gyakorlataik révén (vagy a kínai gyógynövény-feldolgozó Infinitus, amely a MiR autonóm mobil robotok segítségével megtriplázta termelékenységét), a kisebb vállalkozásoknak is folyamatosan meg kell újulniuk, hogy versenyképesebbek legyenek, optimalizálják költségeiket, növeljék az üzemidŇĎt, valamint nagyobb alkalmazkodóképességet és rugalmasságot érjenek el.

 

Még 2011-ben jelentette ki a Harvard Business Review, hogy az alkalmazkodóképesség jelenti a legújabb versenyelŇĎnyt. Most, amikor az FMCG-iparra állandó nyomást gyakorol a termelés magas-, a költségek pedig alacsony szinten tartása, miközben a fogyasztói és piaci igények egyre csak ingadoznak, az alkalmazkodóképesség már nem az elŇĎnyt, hanem a túlélést biztosítja. A külföldi konkurencia, a bizonytalan árak, és a szakképzettség hiánya miatt az FMCG-ipar szereplŇĎi könnyedén kellemetlen helyzetben találhatják magukat.

 

 

Az automatizáció éllovasai, az AMR-ek, bizonyítottan bevált és biztonságos megoldást kínálnak, mellyel a nem kifejezetten hatékony kézi szállítást hatékony, rugalmas és automatizált belsŇĎ logisztikára lehet cserélni. Ez nemcsak a gyártási feltorlódásokat és késéseket csökkenti, hanem megkönnyíti a munkaerŇĎhiánnyal küzdŇĎ vállalatok helyzetét is azzal, hogy lehetŇĎvé teszi, a szakképzett alkalmazottak értékteremtŇĎ, komplex feladatokkal  való foglalkoztatását.

 

Emellett az AMR-ek nagy mértékben fedélzeti érzékelŇĎik és kameráik segítségével tájékozódnak, így nincs szükségük sem vezetékekre, sem mágnesszalagokra. A gyárterület átalakítására tehát nincs szükség, ami azt jelenti, hogy nem kell állásidŇĎt betervezni, amire más új technológia telepítése alkalmával sor kerülhet. Az AMR-ek alkalmazásával a gyártóvállalatok csökkenthetik a költséges és idŇĎigényes manuális szállítási folyamatokat, amivel a lean megközelítést és egyre magasabb fokú alkalmazkodóképességet támogatják.

 

 

„Az automatizáció új lehetŇĎségeket teremt, melyekkel biztonságosabb, tisztább és termelékenyebb munkakörnyezetek jöhetnek létre. Ennek a változásnak a fényében a gyártók elsŇĎdleges célja változatlan marad. Csak úgy tudnak globális szinten versenyképesek maradni, ha idŇĎt takarítanak meg, csökkentik költségeiket, és hatékonyabban válaszolnak az ügyféligényekre.” – mondja Thomas Visti, a Mobile Industrial Robots (MiR) vezérigazgatója.

 

Mindezek tudatában nem meglepŇĎ, hogy a legújabb iparági adatok szerint 2021-re az FMCG vállalatok 58%-a fog használni AMR-eket a belsŇĎ logisztika optimalizálására. 2024-re ez a szám úgy tŇĪnik, hogy eléri a 79%-ot is – a Mobile Industrial Robots kutatása szerint.*

 

__________________
* A Mobile Industrial Robots egy iparág-központú felmérést végzett az intralogisztikában szereplŇĎ AMR-ekrŇĎl

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció