Mit tanuljunk online home office idején?

A világjárvány már nem csak kopogtat az ajtón, az elmúlt napokban valósággal berobbant az életünkbe és drasztikusan megváltoztatta a hétköznapokat. Még csupán ízlelgetjük, milyen lesz az „új normális” a következŇĎ hetekben-hónapokban, hogyan alakítsuk ki a napi- és munkarendünket és keressük az utakat, hogy ne kelljen teljesen elszakadnunk a hobbijainktól. Nagy szerencsénk van, mert ma már a lakásunkba zárva is láthatunk egy nagy szeletet a világból, online edzéseken és fŇĎzŇĎleckéken vehetünk részt, sŇĎt, nyelveket vagy akár új szakmát is tanulhatunk. Íme néhány tipp a digitális tanuláshoz, hogy ép ésszel megússzuk a bezártságot és elŇĎnyünkre fordítsuk a kényszerpihenŇĎt.

A járványhelyzet következtében nagy változás zajlott le néhány nap alatt a hazai munkavállalók életében, aki csak teheti, ma már az otthona biztonságából igyekszik ellátni feladatait. MerŇĎben új ez a helyzet a legtöbbünk számára, hiszen a statisztikák szerint eddig a magyarok mindössze 4%-a dolgozhatott távmunkában, ami az uniós átlagot (19%) messze alulmúlja* . Hirtelen emberek milliói találták magukat home office-ban és még az új IT-rendszerekkel való megbarátkozásnál is nagyobb kihívást jelent számukra az, hogyan osszák be a napjukat és találjanak célt a felszabadult óráknak. Eközben több gazdasági szektor került bajba a járványszituáció miatt: sokan már biztos megélhetési forrás nélkül néznek szembe az otthon töltött napokkal, így még fontosabb számukra, hogy tanulásra, átképzésre fordítsák az értékes idŇĎt.

 

Kurzus a Harvardon, szobajóga, fŇĎzés Gordon Ramsay-vel

Habár hazánkban egyelŇĎre nem rendeltek el lakhelyelhagyási korlátozásokat, azt már nagyon jól tudjuk, hogy azzal járulhatunk hozzá a járvány hatékony megfékezéséhez, ha minél kevesebbet érintkezünk személyesen másokkal. Akkor tehetjük a legtöbbet magunkért és a környezetünkért, ha csatlakozunk a Maradj otthon mozgalomhoz, és a munkát követŇĎ órákat is házi elfoglaltságokkal töltjük. De mit csináljunk, ha minden krimit elolvastunk, csillog a lakás és új kihívásokra szomjazunk? 

 

Tanuljunk! ElegendŇĎ csupán néhány percet eltöltenünk böngészéssel, hogy lehetŇĎségek százaira bukkanjuk. Jól jönne a munkádhoz, ha mélyebb gazdasági ismeretekkel rendelkeznél? Várnak a világ legjobb egyetemeinek távképzései, csak néhány kattintás, és indulhat a kurzus. Soha nem volt rá idŇĎd, de szeretnéd kipróbálni a jógát? Ingyenes, otthonról végezhetŇĎ tanfolyamokkal pótolhatod, ami elmaradt. Az elsŇĎ turisták között akarsz lenni, akik a járvány után bejárják Olaszországot? Kezdd el a tanulást már most a DuoLingon! Az elmúlt hónapok nagy slágere volt a Masterclass, ezen a platformon hírességek, színészek, szakmájuk kiválóságai osztják meg tudásukat videókurzusokon keresztül. Hidd el, érdemes idŇĎt és energiát fektetni az új ismeretek elsajátításába, és így az otthon töltött napok sem tŇĪnnek majd olyan nyomasztónak!

 

 

Digitális tanulás: új szakma, biztos jövŇĎ – szinte ingyen!

Habár a járványhelyzet munkaerŇĎpiaci következményeit egyelŇĎre nehéz felmérni, számos szektor máris komoly bajba került, a turizmusban becslések szerint közel félmillió állás szŇĪnt meg vagy van komoly veszélyben** . A kényszerpihenŇĎt tehát sokan átképzésre és pályaváltásra kell, hogy fordítsák, ebben pedig tökéletes alternatívát jelenthetnek a digitálisan is kiválóan elsajátítható információs és technológiai szakmák, amelyek biztos megélhetéssel és stabil, kiszámítható pályaívvel kecsegtetnek. A 2016-ban alapított magyar IT oktatási intézmény, a Braining Hub az aktuális helyzet kihívásaira reagálva 100%-ban online elvégezhetŇĎvé alakította junior programozóképzését. KövetkezŇĎ tanfolyamuk áprilisban indul, ráadásul most egységesen minden jelentkezŇĎ számára 15% kedvezmény kínálnak, támogatva ezzel a jelentkezŇĎk karrierváltási céljait. Az elméleti oktatást követŇĎ szakmai gyakorlat során ösztöndíjat is fizet a képzŇĎközpont, így a 3+6 hónapos képzés szinte ingyen végezhetŇĎ el.

 

„A legjobb, amit tehetünk, hogy jól használjuk a váratlan szabadidŇĎ nyújtotta lehetŇĎségeket. Tanuljunk, fejlŇĎdjünk, így értelmet és célt adhatunk az elŇĎttünk álló nehéz heteknek, hónapoknak. A helyzethez alkalmazkodva a Braining Hub kurzusait online platformok segítségével folytatjuk, már a felvételi folyamat is teljesen digitális. A Junior WebfejlesztŇĎ képzésünkre március 31-ig lehet jelentkezni, a részvételi díjból pedig most kedvezményt is adunk, hogy minél többen tudjanak csatlakozni hozzánk. Szeretnénk valós alternatívát kínálni azoknak, akik ugyan a vírussal magával nem találkoztak, de a gazdasági következményeket elsŇĎként szenvedik meg” – mondja Laczkó Gábor, a Brainig Hub vezetŇĎje.

 

________________

* HRportal: https://www.hrportal.hu/hr/trendfordulot-hozhat-a-koronavirus-a-magyar-foglalkoztatasi-gyakorlatban-20200313.html

** Napi.hu: https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/turizmus-mtu-bezaras-szalloda-ado-ipa.702474.html?fbclid=IwAR0RP4-kudSo2oBhF9_d-323UPp3X0mhtyO5xQR-0CF2MJZPyn74N1b0OMM

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció