A Bosch okosszem√ľveg-megold√°sa k√©nyelmesebb√© teszi a mindennapi √©letet

Új videóban mutatja be a Bosch, hogyan láthatjuk a világot a jövŇĎ okosszemüvegén keresztül. A vállalat saját fejlesztésŇĪ Smartglass Light Drive okosszemüveg-rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új, kényelmes és biztonságos megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a fŇĎzés. 

 

A videóban látható, ahogy a mobileszközökhöz csatlakoztatható okosszemüveg-rendszer a felhasználó szeme elé vetíti ki az információkat – így biciklizés vagy autóvezetés közben viselŇĎje letisztult, holografikus formában látja az útvonalat. Ha egy útlezárásba ütközik, az újratervezett útvonal másodpercek alatt megjelenik a szeme elŇĎtt, de menet közben nyomon követheti elektromos kerékpárja vagy autója töltöttségi szintjét is. Bevásárlásnál az sem jelent gondot, ha elfelejti a vacsorához szükséges hozzávalókat, mert a szemüveg megjeleníti a bevásárló listát, melyen a már kosárba tett termékeket ki is pipálhatja. Otthon pedig a vacsorához összekészített hozzávalókat recept formájában láthatja maga elŇĎtt, így fŇĎzés közben nem kell a szakácskönyvet lapozgatnia, mivel a szemüveg lépésenként vezeti végig a folyamaton. 

 

Bármilyen szemüveggel kompatibilis 

Ahogy a videóból is kiderül, a Bosch Smartglasses Light Drive megoldása nem egy szemüveget takar, hanem egy olyan eszközt, amely apró mérete és mindössze 10 grammos súlya miatt szinte bármilyen hagyományos szemüveget okosszemüveggé alakíthat. Segítségével megtekinthetŇĎ gyakorlatilag bármilyen információ egy csatlakoztatott mobileszközrŇĎl. A rendszer Bluetooth- és vezeték nélküli kapcsolatokra is képes, valamint okoskészülékekkel is szinkronizálható, így a telefon nyomogatása nélkül is gyorsan elŇĎhívhatjuk üzeneteinket, leveleinket. 

 

 

Mivel a Light Drive a látómezŇĎbe vetíti ki az információkat, használójának nem kell állandóan az okostelefonja képernyŇĎjére pillantania. Az útvonal újratervezéséhez vagy a levelek elolvasásához pedig mindössze a szemüveg egyik szárába épített érzékelŇĎt kell megnyomni, ezért lényegesen biztonságosabb és kényelmesebb ez a megoldás például vezetés közben. Ennek köszönhetŇĎen a jövŇĎben számos olyan tevékenységet válthat ki a technológia, amelyet mostanáig csak saját képernyŇĎvel rendelkezŇĎ eszközökkel, például okostelefonnal vagy okosórával lehetett végezni. 

 

 

 

Holografikus hatás

A Bosch Sensortec a januári Las Vegas-i CES fogyasztói elektronikai szakkiállításon mutatta be az okosszemüvegek számára fejlesztett technológiát. A Smartglasses Light Drive modulban található mikro-elektromechanikai rendszerre (MEMS) épülŇĎ fényszkenner letapogatja az okosszemüveg üvegébe ágyazott holografikus optikai elemet (holographic element, HOE). Ez a HOE a fénysugarat az emberi retina felületére irányítja, és így vetíti ki a mindig fókuszban lévŇĎ képet. A kivetített nagy felbontású kép éles és világos, az adaptív fényerŇĎnek köszönhetŇĎen pedig még közvetlen napsütésben is tisztán látható. A technológia nagy elŇĎnye, hogy kompatibilis az ívelt és a korrekciós lencsékkel is, így a szemüveget hordó felhasználók számára is vonzó megoldás. 

 

A Light Drive rendszer a legkisebb és legvékonyabb eszköz, amely elérhetŇĎ a felhasználók számára. Az eszköz 47-75 milliméter hosszú, 5-10 milliméter magas és 8 milliméter széles (az ügyfél integrációja függvényében), tömege pedig 10 grammnál is könnyebb. A Light Drive megoldás 2021-tŇĎl lesz elérhetŇĎ a nagy volumenŇĪ gyártók számára. 

 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció