Az eur√≥pai szakpolitika kedvez a nemzeti digit√°lis fejlŇĎd√©snek

A berlini Vodafone Intézet 10 európai uniós tagállamra kiterjedŇĎ, ‘Digitising Europe Pulse’ címŇĪ közvéleménykutatása szerint az európai emberek határozottan úgy gondolják, hogy az Európai Unió elŇĎremozdítója a digitális fejlŇĎdésnek. 

A felmérést a ‘Digitising Europe Pulse’ negyedéves felméréssorozat elsŇĎ részeként tették közzé, 10 európai uniós tagállamban: Csehországban, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban*.

 

Az európaiak több mint kétharmada (68%-a) úgy gondolja, hogy az európai uniós szabályozás pozitív hatással van országuk digitális fejlŇĎdésére – derül ki a Vodafone Csoport európai szakértŇĎi szervezete, a berlini Vodafone Intézet által végzett friss felmérés eredményébŇĎl.

 

Magyarország és Lengyelország polgárai gondolják úgy a legnagyobb arányban (75%-ban), hogy az uniós tagság a nemzeti digitális fejlŇĎdés javát szolgálja, míg Csehországban szkeptikusabbak, ahol ez az arány 55%.

 

 

Inger Paus, a Vodafone Intézet ügyvezetŇĎ igazgatója így nyilatkozott: „Az európai polgárok egyértelmŇĪen tudatában vannak a digitalizáció fontosságának Európa jövŇĎje szempontjából. Elismerik, hogy az Európai Unió prioritásként kezeli a témát, és a digitális szakpolitikák megfogalmazása terén már eredményeket is fel tud mutatni. Ennek jegyében határozottan arra számítanak, hogy az Európai Unió a digitalizációt fogja segítségül hívni néhány sürgetŇĎ probléma – pl. a klímaváltozás – kezeléséhez.”

 

A szakpolitikai kérdések közül a klímaváltozás emelkedik ki általánosságban a legégégetŇĎbb témakörként (46%). Az európai lakosság nagyon pozitívan látja a technológia szerepét és a technológiát tekinti egy egész sor társadalmi probléma – úgymint a betegségek elleni küzdelem (87%), az adatbiztonság javítása (86%), a gazdasági növekedés fenntartása (84%) és a pénzügyi stabilitás (82%) -, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem (79%) megoldása kulcsának. 

 

A digitális szakpolitikák ismerete ugyancsak viszonylag magas szinten áll az európai lakosság körében, beleértve az adatvédelmi törvényt (GDPR – 84%), a fogyasztóvédelmi szakpolitikákat (77%), valamint a globális technológiai cégekre kivetett versenyjogi és adatvédelmi bírságokat (58%). Az uniós polgárok kevésbé ismerik az egyéb szakpolitikai kezdeményezéseket, úgymint az egységes digitális piacot (38%) vagy a digitális oktatási tervet (28%). 

 

Az Egyesült Államokhoz, illetve Kínához képest az európaiak kevésbé gondolják, hogy az Európai Unió vezetŇĎ szerepet játszik a digitális transzformáció korában. Mindössze 15% véli úgy, hogy az Európai Unió a digitális innováció motorja, és csak egyharmaduk gondolja, hogy az Európai Unió globálisan is jó helyzetben van a digitális gazdaság és a mesterséges intelligencia témájában. Ennek ellenére az európaiak mintegy fele szerint egy rendkívül fontos kérdésben, a fogyasztók védelme tekintetében az Európai Unió jobb helyzetben van, mint az Egyesült Államok vagy Kína. 

 

A ‘Digitising Europe Pulse: Policy’ tanulmány itt érhetŇĎ el.

______________

* A felmérés készítésekor az Egyesült Királyság még az Európai Unió tagállama volt.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció