A munkahely elhelyezked√©se a legfontosabb, amikor √°ll√°st keres√ľnk

Hogyan befolyásolja az álláskeresésünket és munkahely választásunkat a lakhelyünk? A Profession.hu friss felmérésének válaszadóinak 69,4 százalékával elŇĎfordult már, hogy csak azért nem jelentkeztek egy állásra, mert hosszú idŇĎt vett volna igénybe az ingázás a munkahely és az otthonuk között. Az állásportál most egy szerencsés álláskeresŇĎ rezsijét és lakbérét egy teljes évre átvállalja egy budapesti új építésŇĪ társasházban, így segítve a könnyebb elhelyezkedést.  

A helyszín fontosabb, mint a fizetés

Magyarország vezetŇĎ állásportáljának új felmérése a lakhatás, ingázás és álláskeresés kapcsolatát vizsgálta. Vajon mennyire befolyásolja az álláskeresést a munkahely elhelyezkedése? A Profession.hu kutatásában részt vevŇĎk számára kulcskérdés mennyit kell utazniuk a munkahelyük és az otthonuk között.

 

Úgy tŇĪnik, a munkahely elhelyezkedése a munkakeresŇĎk számára nagyobb jelentŇĎséggel bír, mint például az, hogy pontosan milyen munkát kell majd végezni, mennyiért, milyen csapatban. A megkérdezettek 27 százaléka ugyanis a lokációt tartja a legfontosabbnak egy új munkahellyel kapcsolatban, majd a második legfontosabb a munkakör (23 százalék), és csak ezt követi a fizetés (20 százalék). A csapat és a hosszú távú karrierlehetŇĎség pedig ezek után a szempontok után kullognak csak a fontossági sorrendben.

 

Utálunk ingázni

Ez azért lehet így, mert a munkavállalók nem szeretnek ingázni: a válaszadók 90 százaléka maximum egy órát szán irányonként utazásra – de ennek fele a 30 perc alatti utazási idŇĎket preferálja. A válaszadók többsége céges autóval (23,6 százalék) jár dolgozni, ŇĎket követik a saját autóval munkába járók (22,5 százalék), 20,1 százalékuk pedig tömegközlekedést vagy közösségi közlekedést használ. 9 százalékuk céges busszal, közel ennyien gyalog, 7,3 százalékuk pedig kerékpárral jár dolgozni. Közel 9 százalékuk pedig otthonról dolgozik, így az ingázás kérdése nem érinti.

 

Az állásportál a fentiek folyományaként arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók vajon elvállalnának-e egy munkát, ha minden feltétel ideális lenne, azt kivéve, hogy nagyon távol van a lakhelyüktŇĎl. 29,7 százalékuk akkor mondana igent egy ilyen ajánlatra, ha rugalmas a munkaidŇĎ és otthoni munkavégzésre is lehetŇĎség van. 24,8 százalékuk akkor, ha a munkáltató hozzájárulna a bejárás költségeihez, 22,2 százalékuk pedig akkor, ha céges autó is a juttatási csomag részét képezné. A céges transzferbusz lehetŇĎsége is motiváló, de meg sem közelíti a fent említett kompenzációs lehetŇĎségeket. A válaszadók 10 százalékát viszont az is kifejezetten motiválná, ha a munkahelyhez közel találnának egy a jelenlegihez hasonló, vagy annál jobb lakóhelyet. 

 

Ha nincs jó helyen, nem is jelentkezünk rá

A fentiek fényében nem meglepŇĎ, hogy a válaszadók többsége (66 százaléka) minden esetben mérlegeli a bejárásra fordítandó idŇĎt, mielŇĎtt jelentkezik egy álláshirdetésre. 69,4 százalékukkal elŇĎfordult már olyan, hogy kizárólag azért nem jelentkeztek egy állásra, mert hosszú idŇĎt vett volna igénybe az ingázás.

 

Ha tehát központi, jól megközelíthetŇĎ helyen élünk, az álmaink munkájához is hozzásegíthet. A Profession.hu „Vár egy lakás!” nyereményjátékában egy új építésŇĪ, központi elhelyezkedésŇĪ lakást lehet nyerni egy évre – az állásportál a bérleti díjat és a rezsit is fizeti. Ehhez egy kérdésre kell helyesen válaszolni, és feliratkozni a Profession álláshírlevelére. A nyereményjáték január 31-ig tart, sorsolás február 5-én.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció