√Črkeznek az okos sz√°nt√≥f√∂ldek √©s focip√°ly√°k

A Soil Scout vezeték nélküli szenzorai segítségével képes pontosan meghatározni a talaj állapotát, ezzel segíthet optimalizálni az öntözést, és növelni a terméshozamot, vagy a pálya minŇĎségét.

Ha az okos eszközök kerülnek szóba, akkor a legtöbb embernek elsŇĎként az okos otthonok vagy autók, esetleg az okos üzemek jutnak eszükbe. Ez nyilván nem is véletlen, hiszen általában az ilyen rendszerek vannak szem elŇĎtt, viszont az is tény, az okos ökoszisztémák már megjelentek a növénytermesztésben is.

 

Soil Scout

A finn Soil Scout pedig az ilyen rendszerek egyik úttörŇĎje! A fiatal cég ugyanis kidolgozott egy olyan eljárást, amelynek alapját olyan vezeték nélküli adatátviteli technológiákat használó szenzorok alkotják, amiket akár két méteres mélységben is el lehet helyezni a talajban. Beépített akkumulátoruk 20 éves élettartamot szavatol, ezalatt pedig képesek arra, hogy rendszeres idŇĎközönként informálják központi egységüket a talaj nedvességtartalmáról, hŇĎmérsékletérŇĎl és ásványi anyag tartalmáról. Egy saját fejlesztésŇĪ szoftver pedig kielemzi a kapott adatokat és a talajban termesztett növény fajtáját figyelembe véve, képes "megmondani", hogy pontosan mikor és mekkora mértékŇĪ öntözésre van szükség, illetve, hogy esetleg milyen adalékanyagokat kell eljuttatni a talajba.

 

 

A Soil Scout megoldásai pedig nem csak virágoskertekben, de komolyabb méretŇĪ szántóföldeken, mezŇĎgazdasági mŇĪvelés alatt álló területeken vagy akár futball- és golfpályákonis alkalmazhatóak. Magyarán így megszületnek az okos sportpályák, és szántóföldek, amelyeknél el lehet kerülni a túlöntözésbŇĎl fakadó pazarlást, és a talaj tökéletes állapotban tartásával minden korábbinál nagyobb terméshozam - illetve sportpályák esetén jobb minŇĎségŇĪ fŇĪfelület - érhetŇĎ el.

 

A Soil Scout tevékenységével bárki megismerkedhet személyesen, aki ellátogat a Fruit Logistica kiállítás Start-up napjára. Az eseményre a magyarországi látogatók kedvezményes áron vásárolhatnak belépŇĎt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarán keresztül.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció