√Čles √ľzemben is kiv√°l√≥an teljes√≠tett a Remote Tower

Három napon át, december 9. és 11. között az úgynevezett távoli toronyból irányították a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi RepülŇĎtér le- és felszálló forgalmát a HungaroControl légiforgalmi irányítói. A Remote Tower ezt megelŇĎzŇĎen még soha nem üzemelt ilyen hosszú ideig folyamatosan. 

A vállalat két éve készült el a helyszíntŇĎl független repülŇĎtéri irányítást biztosító Remote Tower fejlesztésével, ezáltal a hasonló méretŇĪ légikikötŇĎk közül a budapesti a világelsŇĎ, ahol ez az innovatív megoldás alkalmazható. 

 

A virtuális torony lényege, hogy a légiforgalmi irányítók egy, a repülŇĎtér területétŇĎl távoli központból láthatják el feladataikat úgy, hogy a repülŇĎtéri torony panorámaképe, valamint a két futópálya külön-külön, teljes hosszában láthatóvá válik a harminc telepített kamerának, a szupergyors adatkapcsolatnak és egy monitorokból kiépített óriási kijelzŇĎfalnak köszönhetŇĎen. Ennek a megoldásnak számos elŇĎnye van a hagyományos toronnyal szemben: a kameraképek nagyíthatók, a gurulóutakon mozgó járatok fölött megjelenített címkébŇĎl leolvasható azok hívójele és sebessége, az infrakameráknak és egyéb érzékelŇĎ berendezéseknek köszönhetŇĎen pedig sötétben vagy rossz látási viszonyok között is tiszta kép jelenik meg az irányítók elŇĎtt. Emellett a Remote Tower számos további fejlesztési lehetŇĎséget és elŇĎnyt is magában rejt: általa akár több repülŇĎtér le- és felszálló forgalma irányítható egyidŇĎben, egyetlen központból.

 

A Liszt Ferenc Nemzetközi RepülŇĎtéren található irányítótorony földi felderítŇĎrendszerének szoftvercseréje miatt december 9. és 11. között a magyar légiforgalmi szolgálat munkatársai a virtuális toronyból irányították a budapesti légikikötŇĎ le- és felszálló forgalmát.

 

Az elmúlt napok szakmai tapasztalatait összegezve Menráth Gábor, terminálirányítási osztályvezetŇĎ elmondta: „Hazánk az elsŇĎk között fejlesztette ki a helyszíntŇĎl független repülŇĎtéri irányítást biztosító Remote Towert, amelynek három napos éles üzeme mérföldkŇĎ a társaság életében. A most szerzett tapasztalatok elŇĎsegítik a további fejlesztéseinket”.

 

A HungaroControl elkötelezett abban, hogy legfontosabb feladatát a biztonságos repülés és földet érés garantálását a legkorszerŇĪbb megoldások, fejlesztések felhasználásával lássa el. Ezt a célt szolgálja a távoli torony is, amely iránt világszerte számos nemzetközi partner érdeklŇĎdik.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció