5 fontos tanĂĄcs a zsarolĂłvĂ­rusokkal szemben

A zsarolóvírusok évek óta töretlen népszerƱségnek örvendenek – legalábbis a kiberbƱnözƑk körében. Ez azt mutatja, hogy a vállalatoknak még mindig nem sikerült átfogó és hatékony védelmet kiépíteni a ransomware támadásokkal szemben. A Micro Focus szakértƑi szerint többszintƱ védelmet érdemes kialakítani, amely kiterjed a biztonsági mentésekre, a rendszerek naprakészen tartására és ellenƑrzésére, az adatok titkosítására, valamint a felhasználók oktatására is. 

Szinte minden nap olvashatunk ransomware támadásokról. Az elmúlt idƑszakban áldozatul esett többek között egy e-kereskedelemmel és szállítmányozással foglalkozó amerikai cég, egy spanyol rádió és egy IT-szolgáltató, míg olasz vállalatoknak egy olyan zsarolóvírussal kellett megküzdeniük, amely a Rammstein legnagyobb slágereit játszotta le, miközben titkosította a fájljaikat. Az esetek ráadásul egyre komolyabb veszteségekkel járnak: a ransomware-ek által okozott károk az elƑrejelzések szerint idén már várhatóan meghaladják a 11 milliárd dollárt. 

 

A vállalatoknak tehát érdemes végiggondolniuk, mindent megtettek-e, hogy minimálisra csökkentsék támadási felületeiket. Száz százalékos védelem nincs a kibervédelemben, de a kockázatok mérsékelhetƑk. A Micro Focus szakértƑi szerint öt fontos területet mindenképpen célszerƱ sorra venniük a szervezeteknek. 

 

A friss a legjobb

A zsarolóvírusos támadásoknál gyakran használják ki egy-egy szoftver ismert sebezhetƑségeit. Amint fény derül az ilyen sérülékenységekre, a szoftverek gyártói azonnal elkészítik és elérhetƑvé teszik ezek javításait. A vállalatok azonban nem tudják minden esetben azonnal telepíteni azokat, mivel az informatikai szakemberek túlterheltek, valamint túl sok eszközön kellene egyszerre installálni a frissítéseket, és túl hosszú leállással járna a folyamat. 

 

Segít az ilyen nehézségek kiküszöbölésében, ha olyan megoldást használunk a javítócsomagok kezelésére, mint például a ZENworks Patch Management, amely átfogó jelentést készít a cég számítógépeinek állapotáról és naprakészségérƑl, és szükség esetén automatizáltan is tudja telepíteni a frissítéseket minden egyes végponton. Ezenfelül a vírusirtó programokból is érdemes mindig a legújabb változatot használni, hogy a legutóbbi, aktuális fenyegetésekkel szemben is védve legyenek a rendszereink. 

 

 

Fehérlisták és engedélyek

Azzal is csökkenthetjük a kockázatokat, ha szigorúbban ellenƑrizzük, milyen alkalmazásokat futtathatnak az alkalmazottak a számítógépeiken. Ha csak a fehérlistán szereplƑ, elƑzetesen engedélyezett programok mƱködhetnek, a zsarolóvírus sem tud elindulni az adott gépen. Rendszergazdai hozzáférést is csak azokon a rendszereken érdemes biztosítani a felhasználók számára, ahol feltétlenül szükséges, így még véletlenül sem engedélyeznek olyan mƱveleteket, amelyek veszélyt jelenthetnek a cégre, és az esetleges támadók sem tudnak visszaélni a magasabb szintƱ jogosultsággal.

 

Biztonsági tartalék 

A zsarolóvírusok lényege, hogy „túszul ejtik” a szervezetek fájljait, és csak váltságdíj ellenében adják azokat vissza – bár erre nincs garancia. Ha azonban rendelkezünk biztonsági másolatokkal egy olyan rendszerben, amelyhez nem fért hozzá a vírus, akkor nyert ügyünk van, hiszen nem szorulunk a kiberbƱnözƑk segítségére ahhoz, hogy visszakapjunk a fájljainkat. A váltságdíj már általában önmagában is komoly tételt jelent, és a vírus okozta kiesés további súlyos összegeket ró a vállalatra. Ezért mindenképpen megéri befektetni egy professzionális szoftverbe, amely megfelelƑen tud gondoskodni a biztonsági másolatok mentésérƑl. A Micro Focus Data Protector átfogó mentési megoldás például hagyományos és újabb típusú informatikai szolgáltatások számára is védelmet kínál fizikai, virtuális és felhƑkörnyezetekben egyaránt. Akár egyetlen gombnyomásra, automatizáltan képes helyreállítani a rendszereket egy esetleges vészhelyzetet követƑen – nemcsak ransomware támadás, hanem egyéb katasztrófa után is.

 

Ha nem tudod, nem fáj

Zsarolóvírusos támadásnál a legnagyobb kárt elsƑ körben az okozza, hogy a cég nem éri el a saját fájljait. De az is veszélyt jelent, hogy kiberbƱnözƑk férhetnek hozzá a bizalmas információkhoz. Ezért érdemes titkosítva tárolni az adatokat, így azok értéktelennek bizonyulnak a támadók kezében még egy sikeres támadás esetén is. Ha formátummegƑrzƑ titkosítást alkalmazunk, az nem zavarja meg az üzleti folyamatokat, és a titkosított adatok továbbra is felhasználhatók különféle elemzésekhez és statisztikákhoz.

 

Tanulni, tanulni, tanulni

Minden óvintézkedés hiábavaló az informatikai és a biztonsági részleg oldaláról, ha valamelyik óvatlan alkalmazott rákattint annak a bizonyos „különleges ajánlatnak” a linkjére a kiberbƱnözƑk által küldött e-mailben. Az ilyen esetek megelƑzésére szervezzünk oktatásokat, ahol minden alkalmazott figyelmét felhívjuk a zsarolóvírusok és a kibertámadások veszélyeire, a leggyakoribb módszerekre és a legfontosabb megelƑzési taktikákra. 

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł