Az Informatika a L√°t√°ss√©r√ľltek√©rt Alap√≠tv√°ny Feh√©r bot napi rendezv√©ny√©rŇĎl

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyŇĎolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyŇĎolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyŇĎjén megjelenŇĎ információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidŇĎ hasznos eltöltésének lehetŇĎségét.

A Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága által és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közremŇĪködésével támogatott ország licenc programnak köszönhetŇĎen 2018. júliustól a vak és gyengénlátó, valamint az olvasásban akadályozott emberek, az ŇĎket oktató intézmények és foglalkoztató munkahelyek ingyenesen igényelhetik a JAWS for Windows, a ZoomText és a MAGic programok teljeskörŇĪ használatát lehetŇĎvé tevŇĎ licenceit. A program 2019-ben további egy évre meghosszabbításra került.

 

Szuhaj Mih√°ly, az Infoalap kurat√≥riumi eln√∂ke, Pauer P√°l a NISZ Zrt. √°gazati igazgat√≥ja, Herczeg Lajos az Infoalap munkat√°rsa √©s Velegi Dorka egyetemi hallgat√≥ a rendezv√©ny elŇĎad√≥i

 

A világon Magyarország a harmadik ország, mely biztosítja a vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott emberek számára ezt a rendkívüli lehetŇĎséget. Az elmúlt idŇĎszakban már több mint háromezer szoftverlicencet kaptak meg az igénylŇĎk, amelyekkel teljesértékŇĪ változatban használhatják ezeket a nemzetközileg is legnépszerŇĪbb segítŇĎ szoftvereket. 

 

A program különlegessége, hogy egyedülálló módon, nemcsak a Magyarország területén élŇĎk, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezŇĎk is ingyenesen igényelhetik a szoftverek licenceit.

 

Az alapítvány a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága támogatásával, az amerikai Vispero cégcsoporttal együttmŇĪködésben fontos lépést tett annak érdekében, hogy a vak és gyengénlátó emberek számára is látható legyen a világ, és a diszlexiás emberek olvasásértése is könnyebbé váljon. 

 

Az ország licenc adományozási programmal az alapítvány pályázott és bronz minŇĎsítést nyert az idén 16. alkalommal meghirdetett legrangosabb megmérettetés, a Nemzetközi Üzleti Díjak (International Business Awards) versenyén, nonprofit kategóriában.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció