√öjabb m√©rf√∂ldkŇĎ a hazai digit√°lis oktat√°sban

Újabb fontos mérföldkövet jelenthet a hazai digitális oktatás megvalósításában, hogy idén ŇĎsztŇĎl az Európa 2000 Középiskola több mint 100, speciálisan tanuláshoz fejlesztett laptopot von be az oktatásba. A beruházásnak köszönhetŇĎen az intézményben olyan, nyugat-európai színvonalú, kooperatív tanulás valósulhat meg, amely kulcsfontosságú a technológiával szimbiózisban élŇĎ fiatal generációk számára.

 

Közös célok és elvárások

A diákok digitális képességeinek fejlesztésére nem csak a munkaerŇĎpiaci elvárások miatt van egyre nagyobb szükség: a Dell Technologies kutatása szerint a Z generáció tagjainak 80 százaléka arra törekszik, hogy a lehetŇĎ legmodernebb technológiákkal dolgozhasson, és több mint egyharmaduk informatikai területen képzeli el a jövŇĎjét. A Nemzeti Alaptanterv részeként is megfogalmazásra került, hogy a tanulók korszerŇĪ digitális kompetenciákkal rendelkezve lépjenek a munkaerŇĎpiacra, így pedig már az iskolaévek alatt elsajátítsák az infokommunikációs technológiák magabiztos, kritikus és etikus használatát. A megfelelŇĎ eszközök hiánya azonban az egyik legnagyobb probléma a hazai oktatásban az IVSZ szerint, így kifejezetten nagy szükség van a rendelkezésre álló eszközpark folyamatos megújítására. 

 

Élen a digitális tanulásban

Az 1992-ben alapított Európa 2000 Középiskola gimnáziumi oktatásában jelenleg több mint 400 diák vesz részt. Az alapítványi intézményben komoly hangsúlyt fektetnek a digitális oktatásra és az innovációra – így pedig a jövŇĎ munkaerejének képzésére is. A mostani beruházásnak köszönhetŇĎen az intézmény a kooperatív digitális tanulás hazai mintaiskolája lehet, ahol a korszerŇĪ oktatás nagy elŇĎnyt biztosít az itt tanuló diákok számára.

 

Az iskola kétféle, a Dell által speciálisan tanuláshoz – együttmŇĪködéshez és az iskolai mindennapokhoz – tervezett laptop-típust választott, a Dell Latitude 3190 Education hagyományos és kétfunkciós számítógépeit. Az eszközök 11-14 órás akkumulátoridŇĎvel rendelkeznek, 11 colos kijelzŇĎjük ideális az iskolai tanuláshoz, sŇĎt „gyermekálló” kivitellel készültek: bírják a pakolás, a buszozás, az apróbb ütések, leejtések és karcolások strapáját, sŇĎt, még billentyŇĪzetük is cseppálló. A kétfunkciós változatot a tanulók többféle üzemmódban, így akár táblagépként, érintŇĎképernyŇĎvel is használhatják, és természetesen az aktív toll is segítség lehet a tanulásban.

 

Digitális átalakulás és oktatás a középpontban

A Dell Technologies számára a digitális átalakulás nem csupán a technológiáról szól, hanem arról, hogy olyan módokon tanulhassunk, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A cég stratégiájában kiemelt helyet foglal el a digitális oktatás, ezért a kifejezetten iskolai környezetre tervezett gépek, interaktív táblák, egyéb eszközök és szolgáltatások segítségével segíti a fiatalok digitális tanulási lehetŇĎségeit. Mint vezetŇĎ IT vállalat, igyekszik együttmŇĪködni az oktatási szférában dolgozókkal, hogy így a lehetŇĎ leghatékonyabban készíthessék fel a tanulókat a digitális jövŇĎre.

 

A Dell a gyártók rangsorában az elsŇĎ helyet foglalja el az oktatási célú, végfelhasználói eszközök eladásában, melynek köszönhetŇĎen világszerte már 300 000 osztályteremben használják a cég termékeit. A vállalat partnereivel együttmŇĪködve olyan finanszírozási modelleket kidolgozását tervezi a hazai oktatási intézmények számára a jövŇĎben, amelyek még inkább elŇĎmozdíthatják a digitális oktatás fejlŇĎdését.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció