A magyarok közel egyharamada az elektromos autó mellett döntene

A magyarok 29 százaléka már elektromos autót venne – derül ki az E.ON és a KantarEMNID legutóbbi közös, reprezentatív közvéleménykutatásából. A magyarok Európa élmezŇĎnyében vannak az elektromosautó-vásárlási szándékot illetŇĎen, egyidejŇĪleg nálunk a legalacsonyabb a dízelautók elfogadottsága .

Gondolta volna? Azok közül a magyarok közül, akik autóvásárlást terveznek a közeljövŇĎben, 29 százalék elektromos autót venne. 

 

A magyarokat csak a románok és olaszok elŇĎzik meg a felmérés szerint: mind a keleti szomszédunknál, mind Olaszországban az autót vásárolni tervezŇĎk 36 százaléka venne elektromos jármŇĪvet. Szintén meglepetés, hogy az amúgy nagyon környezettudatos németeknél csak 16 százalék döntene e-autó vásárlása mellett. 

 


A felmérés azt is kimutatta, hogy egész Európában visszaszorulóban vannak a dízelautók. Egyedül Törökországban venne majdnem a megkérdezettek fele (44 százalék) dízelmeghajtású jármŇĪvet, Magyarország és Németország a legkevésbé dízelbarát ország a kontinensen: nálunk és a németeknél is mindössze a megkérdezettek 13 százaléka venne a mostani körülmények között dízelautót.

 

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a nem elektromos autót venni szándékozók milyen okok miatt nem választanák a csendes és kipufogógázmentes jármŇĪvek vásárlását. A magyarok állnak az élen azzal, hogy a jármŇĪvek magas vételára miatt nem vennének elektromos autót (a magyarok 48 százaléka szerint ez az elutasítás döntŇĎ oka), ezzel lekörözzük a felmérésben részt vevŇĎ többi kilenc országot. A legkevésbé a törököket zavarja az ár, náluk mindössze 24 százalék szerint mondanak le emiatt az elektromos autók vásárlásáról. 

 


Szintén minket zavar a leginkább (27 százalékunkat) a 10 európai ország közül az e-autók viszonylag korlátozott hatótávolsága, bennünket a románok követnek a második helyen 25 százalékkal, valószínŇĪleg az országainkra jellemzŇĎ töltŇĎinfrastruktúra viszonylagos fejletlensége miatt. Az elektromos autók elterjedésének valóban jelentŇĎs gátja volt mindeddig a megfelelŇĎ töltŇĎ-infrastruktúra hiánya, de most már ebben is nagyságrendet lép Magyarország: több mint száz ALDI üzlet parkolójában alakít ki töltŇĎpontokat az E.ON, az elsŇĎket már át is adták Nyíregyházán.

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció