2035-re a telekommunikációs iparág bevételeinek 80%-a az 5G-hez kapcsolódik

Az ITU Telecom World 2019 konferencián tette közzé 5G-vel kapcsolatos „white paper” jelentését a Huawei Technologies 5G termékcsaládjának elnöke, Yang Chaobin. A Huawei jelentése szerint az 5G 2035-re 12,3 billió amerikai dollárnak megfelelŇĎ gazdasági termelést generál, ekkorra a telekommunikációs iparág árbevételének várhatóan 80 százaléka lesz az 5G-hez köthetŇĎ. 

A Huawei legújabb jelentése elŇĎrevetíti az 5G-alkalmazások használatát egy sor új területen, mint amilyen például a média és szórakoztatás, az ipari termelés vagy az intelligens szállítás. A beszámolóban a vállalat felszólítja a nemzetközi iparági szervezeteket és szabályozókat a szabványalapú együttmŇĪködés elŇĎsegítésére, a megfelelŇĎ erŇĎforrások és üzleti környezet megteremtésére annak érdekében, hogy az 5G kereskedelmi telepítésének és felhasználásának körülményeit megteremtsék.
 
A Huawei Technologies rendezvényén Zhao Houlin, az ITU fŇĎtitkára, valamint Palkovics László miniszter is hangsúlyozta az 5G fontosságát. Az ötödik generációs hálózatok kereskedelmi telepítése jelenleg is teljes erŇĎvel folyik, világszerte húsz ország harmincöt szolgáltatója indította már el az 5G-t. 
 

A jelentés szerint az 5G több billiónyi üzleti helyet és befektetési lehetŇĎséget nyit majd meg a jövŇĎben. A technológia 2035-re világszerte 12.3 billió amerikai dollár értékŇĪ termelést generál majd, és a telekommunikációs iparág árbevételének 80 százaléka lesz ehhez köthetŇĎ.  
 
Az 5G kereskedelmi használatának fejlŇĎdésével folyamatosan jelennek meg a mobil sávszélesség, a médiaalapú szórakoztatás, az ipari termelés, az intelligens szállítás és egyéb területeken alkalmazható innovatív 5G-alkalmazások. Az ötödik generációs hálózatok képesek a felhasználók számára biztosítani a Gigabit hálózatokat, azaz, a lehetŇĎ legjobb hálózati teljesítményt és felhasználói élményt. A digitalizáció és az intelligencia az 5G-korszak fontos jelei, melyek vállalatok ezreinek segítenek és javítják a szociális hatékonyságot.
 
A Huawei beszámolója szerint az egységesített globális szabványok várhatóan elŇĎsegítik az 5G hatékony és gyors kereskedelmi felhasználását. A 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project) vezeti az 5G szabványosítását, az elsŇĎ szabványok, melyek a kereskedelmi hálózatok telepítésére, valamint az 5G-hálózatokon alapuló eMBB szolgáltatásokra vonatkoznak, már meg is születtek. Ezeket további egységes eljárások követik majd 2020-ban, illetve 2021-ben. Az 5G-technológia folyamatosan fejlŇĎdik, mely létfontosságú a teljes iparág, valamint az innovatív alkalmazások fejlŇĎdéséhez.
 
A vállalat jelentésében beszámol továbbá arról is, hogy a spektrumallokáció fontos téma a szabályozó hatóságok számára. A globális spektrumösszhang segít csökkenteni az 5G-alkalmazásának összetettségét és költségeit a szolgáltatók, beszállítók, iparági partnerek és végfelhasználók számára egyaránt. A hálózatok szinkronizálása végsŇĎsoron a spektrumfelhasználás hatékonyságát növeli, illetve csökkenti az interferenciát.
 
A Huawei szerint az 5G mŇĪködéséhez stabil, nyitott és átlátható ökoszisztémára van szükség. Az 5G-korszak kereskedelmi sikere, a gazdaságok növekedése, valamint az ötödik generációs ökoszisztéma érettsége a szolgáltatók, kereskedŇĎk, iparági részvényesek, valamint a szabályozók szorosabb együttmŇĪködésén múlik.
 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció