A vil√°g elsŇĎ felsŇĎkateg√≥ri√°s 5G chipk√©szlete

A Huawei Fogyasztói Üzletága a berlini IFA (Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai és Háztartási Gép Vásár) szakkiállításon mutatta be a világ elsŇĎ felsŇĎkategóriás 5G lapkakészletét. A Kirin 990 (5G) minden korábbinál fejlettebb teljesítménnyel, energiahatékonysággal, valamint mesterséges intelligencia megoldásokkal érkezik. Az apró méretŇĪ chipkészlet 10,3 milliárd tranzisztorral rendelkezik és az iparágban elsŇĎként egy integrált 5G modemet is tartalmaz.  

A Kirin 990 (5G) CPU-jában két ultra nagy Cortex-A76-alapú, két nagy Cortex A76-alapú, valamint négy kisméretŇĪ Cortex A55-alapú mag található. A maximális domináns frekvencia elérheti a 2.86 GHz-t is. Az egymagos teljesítmény tíz százalékkal, a többmagos pedig kilenc százalékkal javult a korábbi modellekhez képest. Az ultra nagy magok energiahatékonysága tizenkét-, a nagy magoké harmincöt-, a kis magoké pedig tizenöt százalékkal jobb, mint a Kirin 980 esetében. 
 
A dupla NPU-kkal (neurális feldolgozó egység) a Kirin 990 (5G) biztosítja az iparág legerŇĎsebb AI számítási teljesítményét. Az új processzor ötször nagyobb teljesítményt és nyolcszor nagyobb energiahatékonyságot kínál, mint a többi zászlóshajó AI-chipkészlet, ezzel páratlan mesterségesintelligencia-számítási teljesítményt biztosítva a használat során. 
 
A Kirin 990 (5G) fejlesztŇĎcsoportja már 2014-ben elindította az EUV (Extreme Ultraviolet Litography) kutatásait, és együttmŇĪködött ipari partnerekkel, az ultraviola fénnyel való chipgyártás technológiájának fejlesztése érdekében. Tekintettel a teljesítmény- és energiahatékonysági követelmények teljesülésére, a Kirin 990 (5G) átfogó kulcsfontosságú technológiai ellenŇĎrzéseken ment keresztül, hogy stabil és megbízható minŇĎségi tapasztalatokat nyújtson a legfrissebb EUV-folyamatokkal kapcsolatban.
 
 
A grafikai egység a tizenhat magos Mali-G76 használatával megakadályozza a túlmelegedést, akadozást és lefagyást a memóriát megterhelŇĎ játékok futtatása vagy HD-videók nézése során. Más chipekhez képest a Kirin 990 (5G) hat százalékkal javítja a grafikai feldolgozó képességet, húsz százalékkal pedig az energiahatékonyságot. A rendszerszintŇĪ Smart Cache gyorsítótár lehetŇĎvé teszi a DDR adatok intelligens elosztását, valamint nagy energiaigényŇĪ játékok esetén a sávszélességet akár negyven százalékra, az energiafogyasztást pedig húsz százalékra is lecsökkentheti, mely tovább javítja a GPU energiahatékonyságát. 
A fejlett AI többpéldányos szegmentálási technológiának köszönhetŇĎen a Kirin 990 (5G) képes külön-külön azonosítani a videofelvételben szereplŇĎ személyeket vagy tárgyakat, és a videózás során valós idŇĎben helyettesítheti a hátteret. Ez a technológia biztosítja a felhasználók számára a kívánt emberi alakok megtartását a multimédiás tartalmakban, és több lehetŇĎséget kínál a videó alkalmazásokhoz. A Kirin 990 (5G) mesterségesintelligencia-képességeinek köszönhetŇĎen az AI szuperfelbontás a kevésbé erŇĎs eszközökkel készített videó felvételeket is optimalizálja a HD képek azonnali megjelenítéséhez. A magasabb 5G-sebesség, az alacsony késleltetés és a széles kapcsolatok kombinációja továbbá több intelligens alkalmazást képes megnyitni.
 
A 4G SoC + 5G modemet használó szolgáltatóktól eltérŇĎen a Kirin 990 (5G) a legfejlettebb 7 nm + EUV gyártási folyamatot alkalmazza. A chipkészlet az iparban elsŇĎként egy integrált 5G modemet is tartalmaz, amelynek köszönhetŇĎen 32 százalékkal csökken a használt felület. A Huawei mindössze köröm méretŇĪ chipje büszkélkedhet továbbá a piacon a legtöbb, 10,3 milliárd tranzisztorral.
 
A Kirin 990 (5G) elérheti a 2,3 Gbit/s letöltési-, valamint az 1,25 Gbit/s feltöltési sebességet, így vezetŇĎ iparági 5G élményt képes biztosítani a felhasználók számára. A Kirin 990 (5G) elérheti az optimális energiahatékonyságot, miközben páratlanul nagy sebességet kínál. A 4G SoC + 5G modemet használó hagyományos megoldáshoz képest a Kirin 990 (5G) 30 százalékkal csökkenti az energiafogyasztást és garantálja a tartós 5G élményeket.
 
Gyorsan mozgó és gyenge jelkörnyezetben az elégtelen hálózati lefedettség miatt, az ötödik generációs hálózatok kereskedelmi felhasználásának kezdeti szakaszában az 5G visszaállhat 4G-re. A probléma megoldása érdekében a Kirin 990 (5G) támogatja az intelligens hálózati kiválasztási technológiát. Az 5G jelerŇĎssége alapján automatikusan kiválasztja az optimális hálózatot, lehetŇĎvé téve a stabil kapcsolatokat és a 19 százalékkal nagyobb letöltési sebességet. 
 
A Huawei 2009 óta elkötelezett az 5G kutatások és fejlesztések iránt. A gyártó hosszú évek munkája során teljes körŇĪ megoldásokat fejlesztett ki mind az SA, mind az NSA támogatására, az 5G maghálózatról a bázisállomásokra, 5G mobiltelefonokra, 5G CPE-kre és modemekre. A Kirin 990 (5G) az elsŇĎ teljes frekvenciájú 5G chipkészlet, amely támogatja mind az SA, mind az NSA hálózati módokat, ezzel nagymértékben támogatva az 5G fejlesztéseket. 
 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció