Az NJSZT k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel val√≥sul meg a 2023-as Nemzetk√∂zi Informatikai Di√°kolimpia

Az augusztus 4-11. között Azerbajdzsánban zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) jelentették be, hogy 2023-ban – Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján – Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét, méghozzá a hazai számítástechnika egyik bölcsŇĎjében, Szegeden. A 2019-es IOI-ról a magyar csapat kiváló eredménnyel, egy arany-, és egy bronzéremmel jöhetett haza.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia döntŇĎbizottsága az idei, azerbajdzsáni verseny zárónapján jelentette be, hogy meggyŇĎzŇĎnek találta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Digitális Jólét Program, és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatát, és Magyarországnak ítélte a 2023-as IOI megrendezésének jogát.

 

Ennek eredményeként Magyarország a számítógép atyja, Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján, 2023-ban rendezheti meg az IOI-t. Ráadásul a tervek szerint az IOI 2023-at Szegeden fogják megtartani, a Tisza-parti város pedig a magyar informatika egyik bölcsŇĎjének számít, hiszen a helyi egyetemen már az ötvenes években foglalkoztak kibernetikával, ráadásul a Neumann Társaság világszínvonalú informatikatörténeti múzeuma is itt található.

 

„A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megszervezésének lehetŇĎsége remek lehetŇĎség Magyarország számára, hogy megmutassa magát a világnak. Az IOI-n sikeresen szereplŇĎ diákok számára a legrangosabb külföldi egyetemekre való felvételhez is jó belépŇĎt jelent egy itt szerzett érem, de a világ legnagyobb szoftvercégei is elŇĎszeretettel toboroznak diákolimpikonokat. Nem véletlen, hiszen jó eséllyel az elkövetkezŇĎ évtizedek Steve Jobs-ai, Bill Gates-ei, és Neumann Jánosai mérik össze tudásukat ezeken a versenyeken” – mondta dr. Beck György, az NJSZT elnöke.

 

Az 1968-ban alakult Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot a legtöbben az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) képzési program révén ismerik. 

 

Ugyanakkor a legjelentŇĎsebb hazai és nemzetközi informatikai tanulmányi versenyek és diákolimpiák szervezŇĎjeként, és a diákolimpikonok felkészítŇĎjeként az NJSZT az elmúlt évtizedekben jelentŇĎs tapasztalatokra tett szert az informatikai tehetséggondozás területén is. 

 

A 88 ország részvételével zajlott, azerbajdzsáni IOI 2019 a magyar csapat sikerei miatt is emlékezetes maradhat: Tóth Balázs, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója aranyérmet, iskolatársa, Nagy Nándor pedig bronzérmet nyert a megmérettetésen. A magyar csapat tagjainak felkészítését és irányítását a Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának munkatársai végezték, csapatvezetŇĎik ErdŇĎsné Németh Ágnes, az NJSZT alelnöke, és Dr. Horváth Gyula voltak. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció