600 milli√≥ forinttal gy√ļjtotta be t√≠z startup rak√©t√°it az OXO Labs

Gyárak termelési adatai alapján hatékonyságot javító mobil alkalmazás, hatvan nap alatt felépíthetŇĎ rezsimentes otthon, készpénzmentes fizetési megoldás, új generációs munkahelyi kommunikációs alkalmazás, e-sport tréner: ilyen és ehhez hasonló magyar fejlesztések nemzetközi piacra segítésében nyújtott segítséget az OXO Labs. Hatszázmillió forintnyi uniós forrást két és fél év alatt helyeztek ki kivétel nélkül olyan aktív startup-vállalkozásoknak, amelyek már megvalósították termékeiket. A GINOP-program forrásainak kihelyezését az OXO Labs fél évvel a vállalt határidŇĎ elŇĎtt teljesítette. 

Az eredetileg megszabott határidŇĎnél fél évvel korábban fejezte be 2016-os Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati forrásainak kihelyezését az OXO Labs. A kezdeti és korai fázisban lévŇĎ vállalkozásokra specializálódott kockázatitŇĎketársaságtól a termékfejlesztéshez és a piacra lépéshez összesen hatszázmillió forint forrást, valamint szakmai segítséget kaptak az innovatív terméket vagy szolgáltatást megvalósító magyar startup vállalkozások. Összesen tíz cég, tizenöt fejlesztése között oszlott el ez az összeg. A programot az OXO Labs 20 százalék önerŇĎ mellett hajtotta végre. 

 

„A kiválasztás alapja minden esetben a projekt innovációtartalma, de legalább ennyire meghatározó az is, mekkora nemzetközi piaci potenciál van az elgondolásban. Több vállalkozás már egyéb kockázati tŇĎkét is be tudott vonni, illetve akad olyan is, ahol jelenleg zajlanak az erre irányuló tárgyalások” – mondta Oszkó Péter, az OXO Csoport alapító-tulajdonosa, aki a vártnál is eredményesebbnek értékelte a nagyszabású, több százmillió forintos befektetési programot.

 

A magyar gazdaság fenntartható növekedése, a magas hozzáadott értékŇĪ termelés és a foglalkoztatás bŇĎvítése – ezek az alapvetŇĎ céljai a 2013-ban létrehozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programnak (GINOP). A 2014-tŇĎl 2020-ig terjedŇĎ idŇĎszakra vonatkozó kezdeményezés révén összességében több mint 2500 milliárd forint uniós támogatás áramlik be a hazai gazdaságba, amelynek egyre fontosabb része a startup-innováció: az az ökoszisztéma, amely a már globálisan is meghatározóvá nŇĎtt BalaBit, LogMeIn, NNG, Prezi vagy Tresorit után újabb sikertörténeteket tartogat.

 

A legígéretesebbek ötletek és vállalkozások felkutatására vállalkozott a kezdeti és korai fázisban lévŇĎ vállalkozásokat felkaroló OXO Labs. A kelet-közép-európai kockázatitŇĎkepiac egyik meghatározó szereplŇĎje tíz cég tizenöt innovatív befektetési projektjét választotta ki és finanszírozta meg a GINOP 2016-os pályázati forrásait is felhasználva. Az OXO Labs összesen 600 millió forintot helyezett ki a tíz startuphoz. A támogatott startupok között van a digitális játékok világában fejlesztŇĎ cég, ipar 4.0 gyártás hatékonyságjavító alkalmazás, a mobil munkakörnyezet fejlesztésére megoldást adó vállalkozás, készpénzmentes fizetésben élen járó fintech-megoldás, de olyan innovatív épület fejlesztŇĎ csapat is, amely hatvan nap alatt felépíthetŇĎ és rezsimentes lakhatást kínál a vásárlóinak. 

 

“Ezek a támogatások a magyar export növelését segítik egy magas hozzáadott értékŇĪ szegmensben, segítségükkel hosszú távon sikeres vállalkozások fejlŇĎdését segítik az uniós források. Ebben a konstrukcióban piaci befektetŇĎként olyan vállalkozási ötleteket is lehetŇĎségünk van felkarolni és felfuttatni, amelyet egyébként túl kezdetlegesnek vagy éppen kockázatosnak minŇĎsítenénk, ha csak saját forrásból fektethetnénk be. Így viszont a saját forrásainkat kiegészítve meg tudjuk finanszírozni azokat az elsŇĎ fejlesztéseket, amelyekkel a legígéretesebb ötletek eljuthatnak a piacra lépésig. InnentŇĎl már akár mi, akár más befektetŇĎk képesek lehetünk tisztán saját forrásból biztosítani a további finanszírozási igényeiket” – mondta a GINOP források jelentŇĎségérŇĎl Oszkó Péter, az OXO Labs alapító-tulajdonosa.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció