Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességŇĪ internetkapcsolat ŇĎsztŇĎl a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

A kormány által elfogadott Digitális Oktatási Stratégia többek között azt is tartalmazta, hogy a 100-500 fŇĎs intézményekben legalább 100 Mbps sebességŇĪ internetkapcsolatra van szükség. Ez a szám a nagyobb feladatellátási helyeken még komolyabb: azaz 1 Gbps sávszélességet kell biztosítani. Ahhoz, hogy ezeket a vállalásokat teljesíteni lehessen, jelentŇĎs infrastruktúra-fejlesztésre van szükség az intézményekben. A projekt olyan iskolákat érint országszerte, ahol a digitális tananyagok fejlesztésével és a napi pedagógiai gyakorlatba történŇĎ bevezetésével foglalkoznak. Baranya megye déli részén a Vannet közremŇĪködésével zajlik a hálózatfejlesztés. A Vannet az MVM NET Zrt. alvállalkozójaként vesz részt a projektben. Az MVM NET kimagasló megbízhatóságú hálózatán kritikus rendelkezésre állást igénylŇĎ távközlési szolgáltatásokat biztosít elsŇĎsorban az MVM Csoporton belüli, állami, illetve nagykereskedelmi ügyfelei számára. A Vannet a mŇĪholdas internetszolgáltatás hazai piacvezetŇĎje, de emellett más technológiákat is kínál ügyfeleinek. 

 

„Az iskolák bekötésekor fŇĎleg mikrohullámú és optikai kábeles technológiát használunk, amelyek rendkívül megbízhatóak. Kiépítjük az intézményeken belüli hálózati berendezéseket és csatlakoztatjuk a majdani elsŇĎdleges szolgáltató, az MVM NET Zrt. gerinchálózatához. A megnövelt sávszélesség igazi minŇĎségi ugrás lesz a tanároknak és a diákoknak egyaránt – méghozzá a tanév elsŇĎ napjától” – mutatta be a projektet Lengvárszky Szabolcs, a Vannet telekommunikációs szakértŇĎje.

 

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával megvalósuló, az intézmény-fenntartókkal egyeztetett, általuk elfogadott digitális oktatási infrastruktúra-fejlesztést az állami tulajdonú Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányítja. A munka elŇĎkészítése az év elején indult. A kész bekötéseket az ŇĎszi iskolakezdésre mindenhol át is adják.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció