A matematika lehet a bel√©pŇĎ nŇĎknek a j√∂vŇĎbeli karriersikerekhez?

Becslések szerint Magyarországon több tízezer informatikus hiányzik a munkaerŇĎpiacról, egész Európát tekintve ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következŇĎ években. Az informatika kiváló karriert kínál mindkét nemnek, mégis, egyelŇĎre alacsonyabb a nŇĎk száma ezen a területen.

A Morgan Stanley szeretne változtatni ezen, ezért több programjával is ösztönzi a STEM tudományok (Science, Technology, Engineering, Mathematics) elsajátítását és a nŇĎk belépését a technológiai szektorba. A matematika kulcsszerepet játszik mindebben, így a vállalat örömmel támogatta idén is az Európai Leány Matematikai Diákolimpián (EGMO) kimagaslóan jól szereplŇĎ magyar gimnazistalányokból álló válogatottat. A sikeres verseny után a csapat a Morgan Stanley budapesti irodájában értékelt és számolt be a vállalatnál dolgozó szakembereknek a versenyen szerzett élményeirŇĎl, tapasztalatairól.

 

„A mi generációnk már teljesen elfogadja, hogy lányoknak valók ezek a dolgok”

A magyar lányok évek óta kimagaslóan szerepelnek az Európai Leány Matematikai Diákolimpián, rendre az elsŇĎ 10 helyezett között. Idén Kerekes Anna aranyérmet, Hámori Janka ezüstöt, Kocsis Anett és Mészáros Anna bronzérmet szerzett a Kijevben, 49 ország és 196 versenyzŇĎ részvételével, az idén kilencedszer megrendezett Európai Leány Matematikai Diákolimpián. 

 

Mészáros Anna szerint a közvélemény a mérnöki, mŇĪszaki, vagy tudományos tantárgyakat inkább férfiasnak találja, és ez sok pályakezdŇĎ lányt visszatart attól, hogy errefelé induljon, de ŇĎt ez nem befolyásolta. Kocsis Anett kiemelte, hogy nagyon jónak tartja, hogy sok olyan program van, amivel bátorítják a lányokat, ŇĎ maga is tagja NŇĎk a Tudományban Egyesületnek (NaTE), amely sok lehetŇĎséget kínál például elŇĎadások és táborok formájában lányoknak, hogy ezeken a területeken tudjanak fejlŇĎdni. „A mi generációnk már teljesen elfogadja, hogy lányoknak valók ezek a dolgok” - hangsúlyozta. Hámori Janka elmondása szerint vidéken is kifejezetten az látszik, hogy míg régebben inkább a fiúk jártak matematikaversenyre, néhány lány résztvevŇĎvel, mára a fiatalabbak között nagyobb számban vannak lány indulók. „A matekkal elég sok helyre el tudok jutni” - foglalta össze a matematika elŇĎnyeit a szegedi Hámori Janka. Hasonlóan elkötelezett a matematika iránt Kocsis Anett is, aki elképzelhetŇĎnek tartja, hogy középiskolai matematika tanárként dolgozzon majd a jövŇĎben.

 

 

STEM – biztos karrierút lányoknak is

A trendek azt mutatják, hogy a STEM, azaz a természettudományi, technológiai, mérnöki vagy matematikai irányban továbbtanuló fiatalok helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel széles perspektívát kínáló területeken. „Azért is támogattuk nagy örömmel a magyar EGMO-csapatot, mert a matematika számos – például technológiai – szakmai területhez kínál biztos alapot. Ezúton is szeretnénk felhívni a továbbtanulás elŇĎtt álló lányok és szüleik figyelmét arra, hogy a STEM szakmák jó döntést jelentenek. Ma még mindig azt látjuk, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat, de azt reméljük, hogy egyre több fiatal nŇĎ ismeri fel: a matematika és az IT igen vonzó karrier utat kínál” – mondta el Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley budapesti kockázatelemzési osztálya kvantitatív részlegének vezetŇĎje. „Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, amelynek célja, hogy megerŇĎsítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. Nagy büszkeség, hogy ilyen kiválóan szerepeltek a lányok az olimpián. A gratuláció és az elismerés jár a diákoknak és az ŇĎket felkészítŇĎ tanároknak is. Fontos számunkra, hogy támogassuk a tehetséges fiatalokat és ösztönözzük ŇĎket arra, hogy egyre többen mélyüljenek el a matematika, az informatika és ezek társtudományágaiban” – tette hozzá a szakember.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció