A v√°rakoz√°sokat t√ļlsz√°rnyalva terjed az 5G

Az 5G telepítések gyors kezdeti lendületét és az új technológia népszerŇĪségét látva az Ericsson a mobil szélessávú elŇĎfizetések számára vonatkozó 2024-es elŇĎrejelzését 400 millióval megemelte. Az Ericsson Mobilitási Jelentés 2019. júniusi kiadásában 1,9 milliárd 5G elŇĎfizetés szerepel, ami közel 27 százalékkal magasabb a legutóbbi, 2018. novemberi Mobilitási Jelentésben szereplŇĎ 1,5 milliárdnál. 

 

Az elŇĎrejelzések más területen is jelentŇĎsen felfelé módosultak, az 5G gyors terjedése miatt. A legújabb prognózis szerint az 5G lefedettség 2024 végére elérheti a világ lakosságának 45 százalékát – sŇĎt, az arány akár a 65 százalékot is meghaladhatja, mivel a spektrum-megosztási technológia lehetŇĎvé teszi az 5G kialakítását LTE frekvenciasávokon is.

 

A kommunikációs szolgáltatók számos piacon elindították az 5G szolgáltatást, az 5G kompatibilis okostelefonok megjelenését követŇĎen. Egyes piacokon a szolgáltatók a lakossági lefedettség terén igazán ambiciózus célokat tŇĪztek ki maguk elé, van, ahol az elsŇĎ éven belül a lakosság 90 százalékát szeretnék lefedni. 

 

Az 5G gyorsabb elterjedésében komoly szerepet játszanak a lapka- és készülékgyártók is. A fŇĎbb spektrumsávok mindegyikén mŇĪködŇĎ okostelefonok piacra dobására már az idén sor kerülhet. Az 5G készülékek növekvŇĎ kínálatának és az 5G hálózatok növekvŇĎ számának köszönhetŇĎen, 2019 végére az 5G elŇĎfizetések száma világszerte elérheti a 10 milliót.

 

Az 5G elŇĎfizetések leglendületesebb elterjedése az észak-amerikai piacon várható, a régióban 2024-re az összes mobilelŇĎfizetés 63 százaléka várhatóan 5G szolgáltatásra szól majd. A második helyen áll Észak-kelet Ázsia (47 százalék), és ezt követi Európa (40 százalék). 

 

Fredrik Jejdling, az Ericsson alelnöke és hálózatokért felelŇĎs igazgatója elmondta: „Az 5G visszavonhatatlanul elindult, méghozzá meglehetŇĎsen nagy sebességgel, tükrözve a szolgáltatók és a felhasználók komoly érdeklŇĎdését az új technológia iránt. Az 5G pozitív hatással lesz az emberek életére és a vállalkozások mŇĪködésére, túlszárnyalja az IoT és a negyedik ipari forradalom kínálta elŇĎnyöket. Az 5G adta lehetŇĎségek  teljes körŇĪ kiaknázásához azonban olyan stabil ökoszisztéma kialakítása szükséges, amelyben a technológiai, hatósági, biztonsági és ipari partnerek egyaránt szerepet játszanak.” 

 

A mobil adatforgalom szédületes növekedése 2019. elsŇĎ negyedévében is folytatódott, és 82 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Az elŇĎrejelzések szerint 2024 végére a globális havi adatforgalom 131 exabájt is lehet, aminek 35 százaléka 5G hálózatokon bonyolódik. Jelenlegi 1 milliárd mobil IoT kapcsolat van világszerte – ez 2024-re várhatóan 4,1 milliárdra növekszik, és ennek 45 százalékát a Massive IoT teszi ki majd. A Massive IoT technológiát számos iparág használja, ezen alapul egyebek mellett az okos mérŇĎórák használata a közüzemi szolgáltatóknál, a viselhetŇĎ  eszközök használata az egészségügyben, és nyomkövetŇĎ érzékelŇĎk a közlekedésben.

 

További részletek a 2019. júniusi Ericsson Mobilitási Jelentésben olvashatók. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció