Kanada nem adhatja ki az Egyes√ľlt √Āllamoknak a Huawei p√©nz√ľgyi vezetŇĎj√©t

A kanadai törvények szerint nem követett el bŇĪncselekményt, ezért nem is vonható kiadatási eljárás alá Meng Wanzhou – állítja a Huawei Technologies sajtókapcsolatokért felelŇĎs alelnöke. 

Benjamin Howes elmondta, hogy az Egyesült Államok hiába kérte Kanadától a Huawei pénzügyi vezetŇĎjének kiadását, a kanadai törvények alapján Meng asszony nem követett el bŇĪncselekményt, ezért az USA kérelmét semmisnek kell tekinteni. A Huawei továbbra is kiáll a jelenleg házi ŇĎrizetét töltŇĎ pénzügyi igazgató mellett, és további jogi lépéseket tesz az alaptalan amerikai vádak és jogtalan intézkedések miatt.  

 

„A kanadai törvények alapján a Meng asszony elleni vádakban megfogalmazott tevékenységek nem tekinthetŇĎk bŇĪncselekmények. Az Egyesült Államok kiadatási kérelme éppen ezért sérti a kanadai kiadatási törvény alapelveit” – mondta Benjamin Howes, a Huawei sajtókapcsolatokért felelŇĎs alelnöke. 

 

A Huawei Technologies illetékese szerint az Egyesült Államok Meng asszony elleni vádjai olyan egyoldalú szankciók megsértésén alapulnak, melyekkel az USA Irán pénzügyi szolgáltatásait sújtotta. A kanadai törvények kimondják, hogy senkit sem lehet kiadni büntetés céljából egy másik országnak olyan tevékenységért, amely nem büntetendŇĎ Kanadában. Benjamin Howes elmondta, hogy a kanadai hatóságok azért nem adják ki Meng Wanzhou-t az Egyesült Államoknak, mert az elfogatása elŇĎtti banki ügyletek esetében nem áll fenn a vonatkozó törvények megsértésének veszélye, ami így nem jelent kockázatot sem Kanadára, sem pedig a kérdéses bank gazdasági érdekeire. 

 

„Az Egyesült Államok kormányzata által benyújtott bizonyítékok nem elegendŇĎk, a Meng asszony elleni vádak pedig alaptalanok. Nincs bizonyíték arra, 2013-ban, Hong Kong-ban egy külföldi banknak bemutatott PowerPoint prezentáció félrevezetŇĎ volt, sem arra, hogy Meng asszony bármilyen pénzügyi intézményt megtévesztett volna” * – tette hozzá az alelnök.

 

A Huawei sajtókapcsolatokért felelŇĎs vezetŇĎje szerint a banki tisztviselŇĎk teljes mértékben tisztában voltak a szóban forgó üggyel, döntésüket pedig semmilyen módon nem befolyásolta Meng asszony hat évvel ezelŇĎtti prezentációja. Továbbá a bank teljes mértékben tisztában volt a Skycom Iránban folytatott üzletvitelével és tevékenységével, valamint a Huawei és a Skycom kapcsolatával is.

 

A Huawei Technologies további jogi lépéseket tervez a Meng asszonyt ért jogsértésekre és szabálytalan intézkedésekre hivatkozva. A Meng asszonyt képviselŇĎ jogászok 2019. szeptemberében „közzétételi” indítványt nyújtanak be annak érdekében, hogy több releváns felvételt szerezhessenek be a pénzügyi vezetŇĎ letartóztatásáról, amelyet szintén jogtalannak tartanak.

 

 „A kanadai bŇĪnüldözŇĎ szervek súlyos szabálytalanságokat vétettek eljárásuk során, illetve megsértették Kanada Alkotmányát. RepülŇĎtéri letartóztatásakor Meng asszonyt – rutinszerŇĪ határellenŇĎrzés álcája alatt – jogellenesen kutatták át. Ez az intézkedés a kanadai kiadatási eljárás rendjét, valamint Meng asszony jogait is súlyosan sértette. Az amerikai vádakban szereplŇĎ állítólagos tevékenység Kanadában nem büntetendŇĎ, ezért a hatóságoknak azonnali hatállyal szabadon kell engedniük Meng asszonyt” – mondta el a Huawei sajtókapcsolatokért felelŇĎs alelnöke. 

 

A Huawei jogi képviselŇĎi úgy vélik, hogy az USA Huawei elleni kampánya, valamint az Egyesült Államok elnökének nyilatkozatai is alátámasztják, hogy az ügy politikai és pénzügyi megfontolásokon alapul, nem pedig jogi természetŇĪ. A Huawei pénzügyi vezetŇĎjének ügyvédei 2020. januárjában egy további kérvényt nyújtanak majd be a kanadai bírósághoz, amellyel megkérdŇĎjelezik az Egyesült Államok indítványát, és amelyben az USA csalás bŇĪntettének vádjára hivatkozva kérvényezte Meng asszony kiadatását. 

 

„A Huawei teljes mértékben támogatja Meng asszonyt, valamint bízunk abban, hogy a kanadai jogrendszer tisztességesen és hatékonyan eljárva hamarosan megoldást talál az ügyre” – tette hozzá Benjamin Howes.

 

____________

* 2018. decemberében a kanadai repülŇĎtéren letartóztatták Meng Wanzhou-t, a Huawei pénzügyi vezetŇĎjét. Az Egyesült Államok többek között azzal vádolja Meng asszonyt, hogy megsértette az Irán ellen hozott amerikai szankciókat, banki csalást követett el, és ellopott amerikai ipari és kereskedelmi titkokat.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció