Jön a készpénzt és a bankkártyát leváltó fizetési megoldás

Alig több mint egy hónap múlva indul az Azonnali Fizetési Rendszer Magyarországon. A banki átutalások valós idejŇĪvé alakítása mellett az AFR új, azonnali fizetési megoldások megjelenését is lehetŇĎvé teszi. Ilyen innovatív megoldás a QR-kódos fizetés is, amely olcsó és biztonságos alternatívája a készpénznek és a bankkártyának. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szerint a felhasználók körében egyre nagyobb az igény a gyors, egyszerŇĪ, valós idejŇĪ és biztonságos fizetési megoldások iránt.

Sajtóhírek szerint a napokban egyeztet a Magyar Nemzeti Bank a legnagyobb magyarországi bankok képviselŇĎivel az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jei bevezetésérŇĎl. A Pénzügyminisztérium tervei szerint tesztidŇĎszakkal indul majd az AFR, amely lehetŇĎvé teszi, hogy napi 24 órában, a hét minden napján 5 másodpercen belül célba érjen minden, 10 millió forint alatti belföldi forintátutalás.

 

„Az AFR a banki átutalások reformja és valós idejŇĪvé alakítása mellett új fizetési módok megjelenését is lehetŇĎvé teszi, amelyekhez jellemzŇĎen elég lesz egy mobiltelefon. Ilyen megoldás például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetés is” – tájékoztat Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. A magyar tulajdonú cég tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, idén pedig BlockBenPay nevŇĪ innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé. A BlockBenPay olyan QR-kód alapú fizetési szolgáltatás, amely multi-asset kezelést biztosít, blockchain-alapon. A technológia többféle deviza kezelésére alkalmas.

 

Világszerte teret nyernek és növekednek az innovatív fizetési megoldások. Míg a mobilfizetés Magyarországon gyermekcipŇĎben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt. Hazánkban a bankkártya-elfogadóhelyek száma is meglehetŇĎsen alacsony, alig haladta meg a 110 ezret tavaly. Eközben rekordszintre, 6117 milliárd forintra nŇĎtt Magyarországon a forgalomban lévŇĎ készpénzállomány, és a napi bevásárlások 74 százaléka még mindig készpénzzel történik. A QR-kódos fizetés a készpénz-, és a bankkártya-használat alternatívája is lehet a BlockBen szerint.

 

„A vásárlók és a kereskedŇĎk részérŇĎl egyre nŇĎ az igény az olyan fizetési megoldások iránt, amelyek gyorsak és kevés teendŇĎt igényelnek. Ilyen a QR-kódos fizetés. EgyszerŇĪ, mert csökken a fizetésben részt vevŇĎ köztes kiszolgálók száma, olcsó, mert alacsonyak a fizetendŇĎ jutalékok, díjak, praktikus, mert egy telefon is elég a fizetéshez, valamint biztonságos, mert a technológia minden tranzakcióhoz egyedi pénztárcaazonosító kódot generál” – mutatja be az innovációban rejlŇĎ lehetŇĎségeket Krocsek Attila.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció