Frapp√°ns vide√≥k fiatalokt√≥l fiataloknak az internetez√©s vesz√©lyeirŇĎl

Hogyan lehet gátat szabni az online zaklatásnak, és milyen, akár fizikai, akár pszichés veszélyei lehetnek a túlzásba vitt mobilozásnak? Ezekkel a témákkal foglalkoznak a DUE Médiahálózat és a Telenor közös NetBiztos pályázatának nyertesei, akiket a DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztiválján díjaztak május 28-án.

A pályázatra 12 és 22 év közötti fiatalok jelentkezhettek két megadott téma – biztonságos internethasználat és az internet kreatív használata a tanulásban – egyikében forgatott kisfilmjeikkel. A diákújságírókat tömörítŇĎ DUE Médiahálózat és a Telenor már évek óta közösen szervezi a pályázatot azzal a céllal, hogy saját kortársaik szemén keresztül hívja fel a diákok figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára.

A szakmai zsŇĪri által kiválasztott három nyertes pályamŇĪ a túlzott internethasználat egyénre és társadalomra kivetített következményeire, az adatvédelemre és a cyberbullying, vagyis az online zaklatás veszélyeire hívja fel a figyelmet. A nyerteseket a Telenor okoseszközökkel és Hipernet-elŇĎfizetéssel díjazta.

Vincze-Hajnal Blanka  elsŇĎ helyezést elérŇĎ FelhŇĎ címŇĪ videója egy figyelemfelhívó rövidfilm, amely a zsŇĪri értékelése szerint amellett, hogy ötletesen hívja mutatja be azt, hogy a mobilozás miatti figyelmetlenség akár életveszélyes is lehet, a tanulságos történetbe a „Ne ítélj elsŇĎre!” üzenetét is beleszövi.

 

Kecskés István, a DUE elnöke; Vincze-Hajnal Blanka; Mészáros Attila, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója 

Gasparovszky Tibor vehette át a második díjat Jerikó címŇĪ videójáért, amelyben sajátos hangulattal és képi világgal ábrázolja és hívja fel a figyelmet  a túlzásba vitt és felelŇĎtlen internethasználat egyéni és társadalmi hatásaira, például az elszigetelŇĎdésre, az elszemélytelenedésre.

 

Kecskés István, Gasparovszky Tibor, Mészáros Attila

A harmadik díjat Bogár-Szabó András nyerte el Te melyik vagy? címŇĪ rövid videójával, amelyben ötletes képi megvalósítással, frappánsan szemléltetve mutat példát arra, hogyan lehet tudatos felhasználóként gátat szabni az online zaklatásnak, ha visszaélnek valaki fotójával.

 

Kecskés István,  Bogár-Szabó András, Mészáros Attila

A Telenor fontos célkitŇĪzése, hogy országos lefedettségŇĪ Hipernet-hálózata és a korszerŇĪ technológiák révén segítse a digitális oktatás terjedését és a gyerekek körében terjessze a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteket. Ezt a célt szolgálja többek között a NetBiztos pályázat, valamint digitális oktatási programja, a Hipersuli keretében létrehozott biztonságos nethasználati képzése is, amelyet a szolgáltató önkéntes munkatársainak bevonásával rendszeresen elvisz az ország több iskolájába. A TudatosNet képzés online bárki számára elérhetŇĎ ingyenes és gyors regisztráció után a www.hipersuli.hu-n a „TudatosNet Belépés” menü alatt.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció