Jog √©s digitaliz√°ci√≥: az online √ľgyletek kock√°zatai

Teljesen kiállják-e a jogi próbát az elektronikus térben megkötött tranzakcióink? Jogi szempontból is biztonságosnak számítanak azok a ma már mindennaposnak számító ügyletek, amelyek a jelenleg elérhetŇĎ digitális azonosítás mellett jönnek létre? Megtörtént-e a jogi világ digitalizációja? Kiváltható-e az írásbeliség követelménye? Értik-e egymást az informatikusok és a jogászok? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a május 16-án a Microsoft Magyarország székházában megrendezendŇĎ LegalTech konferencia.

Bíróság, jogi képviselŇĎ, szerzŇĎdéskötés – csak néhány olyan jogi fogalom, amelynek hallatán még ma is papír alapú dokumentumok tömkelege, pecsétek garmadája, szárazbélyegzŇĎk és nemzeti trikolór szalagátkötések jutnak az átlagember eszébe. Ugyanakkor a digitális térben már bárki köthet komoly jelentŇĎségŇĪ szerzŇĎdéseket akár egyetlen okostelefonnal – egyre többen kötnek így biztosítást, elŇĎfizetést, vagy éppen így adnak megbízást egy üzletkötŇĎnek. Kérdés, mennyire állják ki a jogszerŇĪség próbáját az ilyen konstrukciók?

 

Több más fontos digitális jogi kérdés mellett erre is keresi a választ a 2019. május 16-án a LegalTech digitális jogi konferencia, a Microsoft Magyarország székházában. VezetŇĎ informatikai és jogi szakemberek segítségével a konferencián azt is megvitatják a szakemberek, hogy hol tart jelenleg a jogi terület digitalizációja. Hiszen számos informatikai fejlesztés zajlik hazánkban és világszerte, amely modernizálja a papír alapú folyamatokat. Ugyanakkor nem minden megoldás képes arra, hogy jogi erŇĎt is hordozzon, azaz, hogy kiváltsa az írásbeliség ŇĎsi követelményét, amelyre több száz éve tradicionálisan épül a jogi világ. Ennek elsŇĎdleges oka a jogi irodák, a törvényhozás és az informatikai fejlesztéssel foglalkozók kommunikációjának hiánya. A konferencia hitvallása, hogy szinergiát hozzon létre a jogászok és informatikusok között.

 

 

Az elsŇĎ magyarországi LegalTech konferencia megálmodója Hortobágyi Ágoston, a BIDITA (Biztonságos Digitális Társadalomért Egyesület) alapító elnöke. A rendezvényen felszólal Bóna Ákos, Magyarország Digitális Nagykövete – a jogászokon kívül a releváns informatikai cégek vezetŇĎi jó példaként hozható megoldásokat is bemutatnak, mint amilyen a BIDITA DOQdrive és DigiPol megoldásai. Bemutatkozik egy speciális LegalTech megoldás, mely egy mobilapplikáció segítségével kiváltja az írásbeliség követelményét. A Microsoft Magyarországtól Baja Márk jogi igazgató és Kovács Zoltán, a Microsoft Magyarország biztonsági megoldásszakértŇĎje ad elŇĎ.

 

Olyan izgalmas témák is elŇĎkerülnek az elŇĎadásokon, mint például mit lát egy átlagemberrŇĎl az adóhivatal, vagy éppen, hogy hol vannak a kockázatai a mesterséges intelligencia beépülésének a pénzügyi felügyelet folyamataiba? A konferenciához kapcsolódó kerekasztal beszélgetés témája a fogyasztóvédelem szerepe lesz a digitalizáció korában.

 

A konferenciáról további információ itt érhetŇĎ el.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció