NMHH: 11 százalékkal csökkentek az internetárak tavaly

2018-ban 11 százalékkal mérséklŇĎdtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-elŇĎfizetések árai, elsŇĎsorban az internetáfa-csökkentés hatására – ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzésének, amely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatát vizsgálta. A dokumentumból kiderül az is: a kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhetŇĎ. 

 

Árelemzés: tovább nyílt az árváltozási olló

Az elŇĎzŇĎ évhez hasonlóan 2018-ban is a szabályozórendszer változása hatott leginkább a hírközlési árak alakulására. Az internetáfa 5 százalékra történŇĎ csökkentésének köszönhetŇĎen a legnagyobb szolgáltatóknál az önálló internetszolgáltatások döntŇĎ többségének bruttó ára – változatlan nettó árak mellett – 11 százalékkal mérséklŇĎdött, míg az internetet is tartalmazó szolgáltatáscsomagok árai 1–8 százalék közötti mértékben csökkentek. Az utóbbi években egyre inkább szétnyílt a nemzetgazdasági és a hírközlési árváltozás ollója: tavaly a hírközlési szektorban az árak 5,4 százalékkal estek, ugyanakkor 2,8 százalékos inflációt mértek a nemzetgazdaság egészében a KSH árstatisztikái szerint. 

 

Fogyasztóiár-indexek, 2009–2018 (%)

 

Forrás: KSH

Szolgáltatáskínálati elemzés: áttekinthetetlen a kínálat és folyamatosan új konstrukciókat vezetnek be

Nehezen áttekinthetŇĎ a hírközlési szolgáltatók sokféle díjcsomagot tartalmazó kínálata és annak folyamatos változtatása. 2018 végén összesen 170 elŇĎfizethetŇĎ csomag volt az öt kategóriában: vezetékes telefon, vezetékes internet, mobilinternet, feltöltŇĎkártyás telefon és elŇĎfizetéses mobiltelefon. MindezekbŇĎl 88 csomag volt új, azaz 2018 januárja óta bevezetett konstrukció – ez az összkínálat több mint felét, 52 százalékát teszi ki. 

 

 

Az elemzés összesen 640 csomagot vizsgált, amelybe beletartoznak a már lezárt, de még elŇĎfizetŇĎket tartalmazó csomagok is. ValószínŇĪleg a csomagok számossága és gyakori változtatása részben az oka annak, hogy az NMHH megbízásából készült piackutatás szerint a mobiltelefont használók és a helyhez kötött internetet elŇĎfizetŇĎ háztartások 60 százaléka még sosem váltott díjcsomagot. 

 

2018-as újdonságok a telefon- és internetszolgáltatásokban

A telefonszolgáltatások piacán tavaly a Telekom és az Invitel egyaránt szŇĪkítette az újonnan elŇĎfizethetŇĎ vezetékes tarifacsomagjainak számát. Általános tendencia, hogy a mobilszolgáltatások egyre nagyobb benne foglalt adatkeretet tartalmaznak, a roamingolásnál felhasználható adatforgalom is bŇĎvül. A szolgáltatók rendszeresen adatnövelŇĎ akciókat – pl. nyári adatduplázást – nyújtanak. 2018-ban újdonságként jelent meg a piacon a korlátlan nemzetközi hívást és EU-roaminghelyzetben a korlátlan adatforgalmat kínáló szolgáltatás.

 

2018-ban az internetszolgáltatások kínálatában megjelentek a Szupergyors Internet Program keretében otthoni használatra szánt mobilinternet-ajánlatok, amelyek olyan településeken érhetŇĎk el, ahol vezetékes technológiával gazdaságosan nem érhetŇĎ el szélessávú internet. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció