Az almatermel√©s hat√©konys√°g√°t n√∂velheti egy √ļj szenzoros megold√°s

24 órás hackathont rendezett a T-Systems Magyarország és innovációs laborja a Kitchen Budapest (KiBu) a Szegedi Tudományegyetem Informatikai karával közösen. A kilenc döntŇĎbe jutott megoldás közül kettŇĎ okos méhkaptáron dolgozott és a gyŇĎztes megoldás is az agráriumból érkezett: az almamoly rajzásának elŇĎrejelzésével csökkenti a szükséges vegyszerek mennyiségét, növelve ezzel a termesztés eredményességét is.

A Szegedi Tudományegyetem, a T-Systems és a KiBu mentoraival dolgoztak eredeti ötleteiken 2-5 fŇĎs csapatok, felhasználva a keskenysávú internet (NB-IoT) technológia által nyújtott lehetŇĎségeket. A 24 órán át tartó versenyre a szervezŇĎk két kiemelt területen vártak kreatív megvalósítási ötleteket: az életvitel, a vitális paraméterek és a környezet monitorozására alkalmas IoT szenzorok világában, illetve a mezŇĎgazdaságban, ahol jelenleg az élŇĎ szervezetekrŇĎl adatokat gyŇĪjtŇĎ intelligens szenzorokra épülŇĎ rendszerek jelentik az egyik legfontosabb alkalmazási területet.

 

 

A kilenc döntŇĎbe került ötlet között helyet kapott mind az agrárium - két csapat is érkezett különbözŇĎ okos méhkaptár koncepciókkal -, mind a telemedicina, amely témakörben leginkább a baleset-elŇĎrejelzés és egészségmonitorozás állt a fejlesztések középpontjában. A nyertes csapat ötlete az almamoly rajzásának elŇĎrejelzését teszi lehetŇĎvé. Az almamoly az almatermésŇĪ gyümölcsfák egyik legfontosabb ellensége, kártevŇĎ lárvája okozza a kukacos almát, ami miatt a gyümölcs idejekorán lehullik és kárba vész, vagy pedig a szüretelt almát teszi fogyaszthatatlanná. A gyŇĎztes NB-IoT ötlet lehetŇĎvé teszi az óvintézkedések optimalizálását, ezzel csökkenti a szükséges vegyszer mennyiségét és hozzájárul a kiszámítható, fenntartható termeléshez. 

 

 

“Igen kiélezett verseny szemtanúi lehettünk, mert minden döntŇĎbe jutó csapat nagyon kreatív ötletet hozott. EzekbŇĎl 24 óra alatt valóban értékes megoldások születtek. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen innovatív fiatalok mérettették meg tudásukat, és bízunk benne, hogy hozzá tudtunk járulni egy hosszútávon is egymást segítŇĎ közösség alakításához és az IoT technológia nyújtotta lehetŇĎségek elterjesztéséhez." – mondta Krégl Klementina a T-Systems innovációs kompetenciaközpontjának vezetŇĎje a díjátadót követŇĎen. A nyertes csapatok a munkájuk során használt szenzorkészleten felül 1,2 millió forintos össznyereményben részesültek, valamint több csapat is lehetŇĎséget kap arra, hogy ötletét továbbfejlessze a KiBu és a T-Systems szakértŇĎinek támogatásával.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció