Nagyot nŇĎtt az √°ll√°st keresŇĎ informatikusok √©s vend√©gl√°t√≥sok sz√°ma

Az informatikai, a szakmunkás, az adminisztrációs és a vendéglátós állások iránt nŇĎtt a legnagyobbat a kereslet az egy évvel korábbi adatokhoz képest – derül ki a Profession.hu 2019 elsŇĎ negyedéves jelentésébŇĎl.

Egyre többen keresnek állást

JelentŇĎsen többen kerestek állást 2019 elsŇĎ negyedévében, mint egy évvel korábban: idén 17 százalékkal többen jelentkeztek a meghirdetett állásokra a Profession.hu adatai szerint. Az állásportál adatbázisába feltöltött önéletrajzok száma pedig 30 százalékkal növekedett.

 

Régóta vártuk a jelentkezésszámok emelkedését az IT szektorban, és most megérkezett – összesen 26 százalékkal többen pályáztak meg állásokat ezen a területen, mint egy évvel korábban. Az IT szektorban a legnagyobb népszerŇĪsége a projektmenedzseri (+108%), a tesztelŇĎi (+63%), a rendszerintegrátori (+26%), az IT tanácsadói-elemzŇĎi (+20%) pozícióknak volt. 

 

Programozó állásokra pedig 10 százalékkal jelentkeztek többen, ez talán már a néhány hónapos, gyakorlatorientált junior programozó képzések gyümölcsének beérését jelezheti.

 

Bérháború: sokan válthatnak miatta munkát

Adminisztrációs munkakörbe 31 százalékkal, fizikai munkakörbe 13 százalékkal többen jelentkeztek idén az elsŇĎ negyedévben. KiemelkedŇĎ volt a munkakeresési kedv a vendéglátásban: 44 százalékkal nagyobb arányban keltették fel az ilyen típusú állások a jelentkezŇĎk érdeklŇĎdését, mint egy évvel korábban. 

 

Szintén nagyot nŇĎtt a szakmunkás munkakörbe jelentkezŇĎk száma: 2019 elsŇĎ negyedévében 43 százalékkal többen kerestek ilyen jellegŇĪ állást. A kategórián belül a legnagyobb emelkedés a bolti eladóknál látható (+58%), de a gépjármŇĪvezetŇĎknél (+99%) és a raktárosoknál is (+24%) növekedés történt. 

 

Ezek a számok valószínŇĪleg az általános munkaerŇĎhiánnyal magyarázhatók: az elmúlt hónapok nyilvános bérháborúja miatt könnyen lehet, hogy a munkavállalók a magasabb kereset reményében jelentkeznek egyre nagyobb arányban ezekre az állásokra. 

 

IT szektorban dolgozók: állásból-állásba

Érdekesség, hogy a szakmunka kategóriában jellemzŇĎen akkor keresnek az emberek állást, miután már az elŇĎzŇĎ munkahelyükön felmondtak: a jelentkezŇĎk 63 százalékának nem volt munkahelye.  Az IT szektorban viszont csak a jelentkezŇĎk 43 százalékának nem volt állása. Vagyis az informatikusok körében jellemzŇĎbb, hogy az aktuális munkahelyükön dolgozva kezdenek a váltáson gondolkodni.

 

Több lett a munkalehetŇĎség Hajdú-Bihar megyében 

Nem csak az állásokra jelentkezŇĎk száma emelkedett, hanem a hirdetést feladó cégeké is: országos szinten három százalékkal. Budapest és Pest megye után a legaktívabb megyék Fejér, Borsod és Hajdú-Bihar voltak. Utóbbi különösen kiemelkedik: 11 százalékkal több hirdetést adtak fel a tavalyi év azonos szakához képest. Azonban valószínŇĪleg ezt az adatot még korai volna a bejelentett debreceni BMW-gyár hatásával magyarázni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció