World ATM Congress: több ezren voltak kíváncsiak a HungaroControl fejlesztéseire

Mesterséges intelligencia, gesztusvezérlés, távoli toronyirányítás – egyebek mellett ezeket a fejlesztéseit mutatta be a magyar légiforgalmi szolgálat Madridban. Az iparág legjelentŇĎsebb nemzetközi rendezvényén, a World ATM Congressen a HungaroControl innovatív tevékenységének szinte teljes palettáját megismerhették a légiközlekedés legfontosabb szereplŇĎi. A kétnapos rendezvény ideje alatt több ezren látogatták meg a magyar standot.

Az idei január-februári gépmozgások száma már közel 7 százalékkal haladja meg a 2018-as év eleji adatokat. A HungaroControl légiforgalmi irányítói tavaly több mint egymillió repülŇĎgép biztonságos közlekedését segítették, a rekordévet pedig az elsŇĎ kéthavi eredmények alapján újabb követheti. 

 

„A légtér forgalmának gyors és elŇĎre pontosan nem látható növekedése folyamatos innovációt igényel a légiforgalmi szolgáltatóktól. A HungaroControl fejlesztései alapvetŇĎen a megnövekedett forgalom könnyebb kezelését, a repülésbiztonság javítását szolgálják. De számos megoldás támogatja az irányítóképzést és a szimulációkat is” – hangsúlyozta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója a World ATM Congress világkiállításon. 

 

Beszélt arról is, hogy a cég a fejlesztései és kutatásai során a legmodernebb technológiákat alkalmazza, így többek közt a mesterséges intelligenciát, de alapkutatások zajlanak a gesztusvezérlés területén is. „Utóbbi kapcsán a kollégáink azt kívánják feltérképezni, miként hasznosítható a légiforgalmi irányításban az emberi test mozgásának értelmezésén alapuló kommunikáció” – avatta be a hallgatóságot a vezérigazgató.

 

 

A kiállítás szakmai összejövetelein a cég szakemberei bemutatták az új 3D repülŇĎtér-modellezési eljárást, amely a jövŇĎben épülŇĎ irányítótornyok és reptéri épületek tervezésében nyújthat nagy segítséget. Komoly szakmai érdeklŇĎdésre tartott számot a HungaroControl MergeStrip elnevezésŇĪ, új forgalomszervezési koncepciója és a KödszŇĪrŇĎ nevŇĪ megoldás, amely rossz idŇĎjárási körülmények között növeli a gépek láthatóságát. De szó esett a mirTWR programról is, amelyre a HungaroControl történetének legnagyobb európai uniós támogatását nyerte el, így összesen 7 milliárd forintból újulhatnak meg a repülŇĎtéri légiforgalmi irányító szolgálat ellátásához szükséges technológiai rendszerek.

 

A World ATM Congressen a HungaroControl menedzsmentje nemzetközi partnereivel is egyeztetett. A társaság képzési megállapodást kötött az izlandi légiforgalmi szolgálattal, amelynek értelmében az ISAVIA légiforgalmi irányítói öt hetet töltenek el a HungaroControl képzési és szimulációs központjában.

 

Az állami vállalat standjánál látogatást tett GyŇĎri EnikŇĎ madridi nagykövet is, aki elismeréssel szólt a HungaroControl munkájáról. „A magyar légiforgalmi társaság jelenléte e rangos eseményen annak bizonyítéka, hogy a magyar szakértelem megállja a helyét a világban, mi több, innovatív megoldásainkkal számos területen aktív formálói lehetünk ennek az iparágnak” – mondta a nagykövet.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció