Szorosabb lesz az egy√ľttmŇĪk√∂d√©s a civil √©s katonai l√©ginavig√°ci√≥s szolg√°ltat√°sban

Minden korábbinál szorosabbá válik az együttmŇĪködés a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl Zrt. között. Az errŇĎl szóló megállapodást BenkŇĎ Tibor honvédelmi miniszter és Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója írta alá 2019. február 12-én.

ElsŇĎsorban a légiforgalmi tájékoztatás, a repülésbiztonság és a légtérellenŇĎrzés, a kutatás-fejlesztés, valamint a szakmai képzések terén erŇĎsíti együttmŇĪködését a polgári és katonai léginavigáció. A megállapodás értelmében harmonizálják és – ahol erre lehetŇĎség van – integrálják a két intézmény légiforgalmi irányítása által használt infrastruktúra üzemeltetését, illetve a jövŇĎben még hatékonyabban jelenik meg a magyarországi szakma a nemzetközi színtéren. JelentŇĎs elŇĎrelépést hozhat ezen túl a humánerŇĎforrás-kérdések és -feladatok hatékonyabb összehangolása is a két terület között.

 

A Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl partnersége a légtérellenŇĎrzés és léginavigációs szolgáltatás terén több évtizedes múltra tekint vissza.

 

BenkŇĎ Tibor honvédelmi miniszter az aláírási ünnepségen elmondta: „A Magyar Honvédség kiemelten kezeli a Zrínyi 2026 Honvédelmi és HaderŇĎfejlesztési Program megvalósítását. A HungaroControllal a mai napon kötött megállapodás nagymértékben segíti a honvédelmi képességek megerŇĎsítését”. 

 

„A honvédelmi tárca és a HungaroControl megerŇĎsített partnerségével még jobban garantálható a magyar légtérben megforduló minden utas biztonsága” – emelte ki a tárcavezetŇĎ.

 

„A Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl eddigi partnerségének sikere számos ténnyel igazolható. Az elmúlt idŇĎszakban a három katonai repülŇĎtér teljes légiforgalmi szakállománya megfordult a társaság valamely képzésén: csak az elmúlt egy évben 34 katona vett részt 3D toronyszimulátoros, illetve repülésbiztonsági szakemberképzésen vagy áramlásszervezŇĎi oktatáson” – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója. „A mostani együttmŇĪködési megállapodással továbbírjuk közös történelmünket, amelyet már több mint 25 éve a szoros, szakmai bizalmon alapuló, célorientált kooperáció jellemez” – tette hozzá.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció