Balesetmentes kiberteret!

Játékos módon tanítja meg a gyerekeket a Microsoft arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni a virtuális térben. A cég a biztonságos internet napján ismertette azt a nyolc tippet, amelyek mindenkit megóvhatnak a világhálón leselkedŇĎ veszélyektŇĎl.

A tátikát nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon örömmel játszák a gyerekek: egy ilyen hajtogatható játék oldalaira helyezte el a Microsoft azt a nyolc fontos tippet, amelyek segítenek a biztonságos eligazodásban a kibertérben. „Szemünk láttára nŇĎ fel egy olyan generáció, amelynek az internet már annyira természetes, mint nekünk volt gyerekként a füzet és a ceruza. Az az internet, amelyben a való világra jellemzŇĎ veszélyek és kockázatok is megjelennek” – figyelmeztetett Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.

 

A jelenség a szülŇĎknek annyival aggasztóbb, hogy jóval kevésbé képesek kontrollálni a gyerekek virtuális barangolásait, mint mozgásukat, viselkedésüket az utcán vagy a játszótéren. „Ahogy meg kell tanulnunk közlekedni az utcán, úgy a neten sem árt betartani olyan szabályokat, amivel elkerülhetjük a baleseteket és a sérüléseket” – fogalmazott Csanak Gabriella. Szerinte mindannyiunk közös felelŇĎssége, hogy a világhálót jobb, biztonságosabb hellyé tegyük azzal is, hogy vigyázunk egymásra és különösen a gyerekekre.

 

 

Hiszen a Microsoft globális felmérése szerint leginkább a fiatalok állnak a kibertámadások célkeresztjében: ŇĎk azok, akiket a legkönnyebben rá lehet venni a kapcsolatfelvételre, vagy akár pénzátutalásra. Ezt a megállapítást erŇĎsítette meg a 22 országban elvégezett Digital Civility Index felmérés, azzal a kiegészítéssel, hogy az internetes zaklatásoknak leginkább kitett milleniumi generáció közül sokan fordulnak segítségért a szüleikhez és felnŇĎttekhez.

 

A Microsoft gyerekeket felvilágosító kampányának „fŇĎszereplŇĎje”, a tátika nyolc egyszerŇĪ szabályt mutat be: használjunk erŇĎs jelszavakat, ne fogadjuk el idegenek meghívásait a közösségi platformokon, cselekedjünk ugyanolyan megfontoltan az online térben, mint a valós életben, vigyázzunk a személyes adatainkra, gondoljuk meg, mire kattintunk, használjunk vírusirtót és tŇĪzfalat, csak biztonságos hálózaton netezzünk, végül pedig ne féljünk tanácsot kérni olyanoktól, akikben megbízunk.

 

Hasonló tanulságokat szŇĪrhettek le a Microsoft által meghívott gimnazisták a Momentán Társulat elŇĎadásából – az interaktív improvizációs darabbal hívta fel a gyerekek figyelmét a biztonságosabb internetezés fontosságára és ennek alapvetŇĎ szabályaira. Az Európai Unió Safer Internet programjához másfél évtizede rendszeresen csatlakozik a Microsoft. A programok keretében hatóságok, informatikai cégek és civilszervezetek mŇĪködnek együtt, hogy a világháló minél biztonságosabb térré váljon több mint száz országban.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció