A magyar egyetemist√°k fele saj√°t v√°llalkoz√°sban k√©pzeli el a j√∂vŇĎj√©t

A magyar egyetemisták fele saját vállalkozásával szeretne sikeres karriert befutni – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb felmérésébŇĎl. 

A több mint 500 fŇĎs kutatás azt vizsgálta, a hallgatók hogyan látják saját szerepüket és lehetŇĎségeiket a hazai munkaerŇĎpiacon pályakezdŇĎként. Az intézmény saját vállalati partnereit is megkérdezte arról, milyen elvárásaik vannak egy frissen végzett, kezdŇĎ szakemberrel szemben.

 

Saját kutatásban vizsgálta a magyar egyetemisták véleményét a pályakezdŇĎk lehetŇĎségeirŇĎl és a velük szemben támasztott elvárásokról a Budapesti Metropolitan Egyetem. A kutatás apropója az intézmény új, a hallgatók készségeire koncentráló képzési rendszerének bevezetése volt. A METU az eredmények értékelésekor korábbi, saját céges partnerei körében végzett felmérésének eredményeit is megvizsgálta – a kutatás azt járta körül, milyen elvárásokat támasztanak a hazai cégek a pályakezdŇĎkkel szemben.

 

Mi kell a sikerhez?

A válaszadók szerint a sikeres karrier felépítéséhez szükséges három legfontosabb készség a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkához való helyes hozzáállás. A hallgatók közel fele sorolta a sikerhez szükséges tényezŇĎk közé az együttmŇĪködési készséget, a csapatmunkát és az idegennyelv-tudást is. A METU céges partnerei úgy gondolják, egy pályakezdŇĎ munkatárs esetében a legfontosabb tulajdonság a munkához való helyes hozzáállás, amelyet a precíz munkavégzés és az együttmŇĪködési készség követ a listán. A vállalati partnerek nagy többsége szerint kifejezetten fontos továbbá a problémamegoldó készség (82%), a csapatmunkára való alkalmasság (90%) és az új készségek gyors elsajátítása (84%) is.*  Az idegennyelv-tudás a cégek csupán 63 százalékának kiemelten fontos, azonban kétharmaduk már gyakornoki státuszban lévŇĎ munkatársnak is kiad olyan feladatot, amely valamilyen idegen nyelv használatát igényli.

 

Az elsŇĎ állásinterjú

A felmérés eredményei szerint a hallgatók nem az elméleti tudást tartják a legfontosabbnak az elsŇĎ állásinterjún: a válaszadók úgy gondolják, a siker legfontosabb feltétele a magabiztos fellépés, amit a gyakorlati ismeretek és a jó megjelenés követ. „A cégek már az elsŇĎ interjún felmérik a hallgatók készségeit, portfólió alapú képzési rendszerünk pedig lehetŇĎvé teszi, hogy a METU-n végzett pályakezdŇĎk már az elsŇĎ interjún tökéletesen tisztában legyen saját képességeikkel” – mondta el Bachmann Bálint, az egyetem rektora. „Képzésünk pont azokra a készségekre – a problémamegoldásra, a csapatmunkára, az együttmŇĪködésre, a prezentációs módszerekre – fókuszál, melyeknek fontosságát felmérésünk is egyértelmŇĪen kirajzolta.” Az intézmény MyBrand nevŇĪ, hazánkban egyedülálló képzési rendszerében a hallgatók saját portfóliót készítenek az egyetemi kurzusok és projektek során elsajátított készségekrŇĎl, így a képzés végére határozott „énmárkát”, szakmai identitást alakíthatnak ki.

 

Ilyen az ideális karrierút

A megkérdezett hallgatók fele saját vállalkozásban képzeli el a jövŇĎjét, harmada pedig multinacionális vállalatnál szeretne sikeres karriert befutni. A válaszadók 10 százaléka dolgozna kis- és középvállalkozásoknál, 5 százalékuk pedig állami cégnél helyezkedne el a legszívesebben. Az egyetemisták legnagyobb hányada (40%) úgy vélte, egy pályakezdŇĎ 5-7 év alatt juthat el karrierje csúcsára. A kutatás eredményei szerint a szakmai siker elsŇĎsorban nem fizetésben vagy titulusban mérhetŇĎ, hanem elismerésben, és – a válaszadók többsége szerint – elsŇĎsorban önmegvalósításban. A MyBrand portfólió alapú képzési rendszer célja pedig pont az, hogy a hallgatók az erŇĎsségeik megismerésén keresztül, egy magasabb szintŇĪ önismeret kialakításával jussanak el az önmegvalósításig.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció