Újévi fogadalmak: testedzés és tesztelés!

Újévkor mindig arra törekszünk, hogy jobbak legyünk, így rendszerint ennek szellemében kezdjük az esztendŇĎt úgy a magánéletben, mint a munkában. Idén bizonyára sok informatikai döntéshozó tett újévi fogadalmat a nagyobb biztonsághoz kapcsolódóan. De vajon minden területre gondoltak a védelmen belül? 

A Micro Focus felmérése alapján egyre több vállalatnál aggódnak az alkalmazások biztonsága miatt, ezért érdemes erre a területre kiemelten figyelni, és olyan teszteszközöket alkalmazni, amelyek segítségével egyszerŇĪen feltérképezhetŇĎk a hibák és sebezhetŇĎségek.

 

Az év elején sokan teszünk fogadalmakat, és megpróbáljuk napi vagy heti rutinjainkba beépíteni azokat a szokásokat, amelyeknek köszönhetŇĎen javul az életminŇĎségünk: jobbak, eredményesebbek és hatékonyabbak leszünk. Magánemberként tipikusan olyasmiket fogadunk meg, hogy gyakrabban edzünk, jobban odafigyelünk az étkezésünkre, esetleg több idŇĎt fordítunk fontosabb tevékenységekre, például olvasásra vagy családi programokra.  A munkában pedig a legtöbben arra koncentrálunk, hogy megfeleljünk a folyamatosan változó, új kihívásoknak. 

 

Az informatikában az új próbatételek többsége a biztonság terén jelentkezik, hiszen idŇĎrŇĎl idŇĎre új fenyegetések bukkannak fel. A Micro Focus szakértŇĎi ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a biztonságra való odafigyelésen belül az alkalmazások biztonságáról sem szabad megfeledkezni. Számos különféle hiba és sérülékenység lapulhat ugyanis a programokban, amelyeket a kiberbŇĪnözŇĎk elŇĎszeretettel ki is használnak. 

 

 

Tesztelni, tesztelni, tesztelni…

Egy, a Micro Focus megbízásából nemrégiben készült kutatás szerint az informatikai döntéshozók közel háromnegyede érzékelt növekedést a biztonsági fenyegetések számában az elmúlt 12 hónapban, és a válaszadók 85 százaléka aggódik az általuk kiadott alkalmazások biztonságával kapcsolatban. Egyre nagyobb hangsúlyt kap tehát az alkalmazások biztonságának tesztelése, amit a DevOps megközelítés terjedése is elŇĎsegít.

 

A felmérésben részt vevŇĎ vállalatok 64 százalékánál használnak DevOps alkalmazásfejlesztési módszert, amely összehangolja a fejlesztŇĎi és üzemeltetési csapatok munkáját, és felgyorsítja a folyamatokat. A DevOps gyakorlat gyakoribb tesztelést igényel a hagyományos módszerekhez képest: már a fejlesztési ciklus korai szakaszában megkezdik a tesztelést, mivel így hamarabb kiderülnek az esetleges hibák és sérülékenységek. 

 

A válaszadók 30 százaléka minden egyes alkalommal elvégzi a biztonsági tesztelést, amikor változtatnak a kódon, 28 százalék pedig a fejlesztési ciklus egyes lépéseinél tesztel. 17 százalékuk azonban csak azelŇĎtt végez biztonsági tesztelést, hogy üzemi környezetbe kerülne a program, 25 százalékuk pedig már csak akkor, amikor élesben mŇĪködik az alkalmazás.

 

A biztonsági tesztelés azonban nem csupán azért fontos a vállalatok számára, hogy idŇĎben kijavíthassák a kódban található sérülékenységeket. A válaszadók 31 százaléka számára inkább azért lényeges ez a gyakorlat, hogy garantáltan az ígéreteiknek megfelelŇĎen mŇĪködjenek a szoftvereik az ügyfeleknél. Míg 28 százalék a compliance feltételek teljesítését, 25 százalék pedig az ügyféladatok védelmét jelölte meg legfontosabb szempontként.

 

…de mivel?

A válaszadók jelentŇĎs része, 71 százaléka maga végzi a biztonsági tesztelést: 44 százalékuk saját rendszerben telepített szoftvert használ erre a célra, 27 százalékuk pedig felhŇĎalapú megoldás segítségével gondoskodik a feladatról.

 

Ahhoz, hogy a biztonsági tesztelés gyorsan és egyszerŇĪen történjen, a Micro Focus szakértŇĎi olyan professzionális eszközöket javasolnak, mint például a Fortify termékcsalád. A helyben mŇĪködtethetŇĎ és felhŇĎalapú változatban is elérhetŇĎ megoldások segítségével a szervezetek a szoftverfejlesztési ciklus minden lépése során, automatizáltan tesztelhetik az alkalmazások biztonságát. A termékek különféle tesztelési módszerekkel vizsgálják a programok biztonsági réseit, a forráskód statikus analizálásától kezdve a penetrációs teszteken át a mobilos és kézi elemzésig, és listázzák a javításra váró hibákat. Ennek köszönhetŇĎen a szervezetek rendkívül gyorsan és egyszerŇĪen elvégezhetik a biztonsági tesztelést, így az nem lassítja le a fejlesztési folyamatokat. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció