EurĂłpa legnagyobb hackathonja MagyarorszĂĄgra lĂĄtogatott

Több mint kétszázan vettek részt október közepén a JUNCTIONxBudapest hackathonon, ahol a csapatoknak két teljes nap állt rendelkezésére, hogy innovatív megoldásokkal álljanak elƑ a jövƑ piaci problémáira. A magyar versenyzƑk is remekül szerepeltek a nemzetközi mezƑnyben, ahol még a rák detektálására is új eszköz született.

Október 19. és 21. között rendezték meg az eddigi legnagyobb magyar hackathont, a JUNCTIONxBudapestet. A versenyen fejlesztƑk, designerek és más szakterületekrƑl érkezƑ, vállalkozó szemléletƱ fiatalok töltötték meg a Millenáris Startup Campust egy teljes hétvégére, hogy olyan innovatív megoldásokat kreáljanak, melyek akár a mindennapjainkat is egyszerƱbbé tehetik.

 

Az üzleti kihívások rendkívül sokszínƱek voltak, mindenki megtalálhatta a saját szakterületének megfelelƑt: mobilhálózat és blockchain gyakorlati hasznosítása, komplex matematikai problémák feloldása, óriási adattömegek valós idejƱ vizualizációja, de a rák felderítésére használható új eszköz kifejlesztése is helyet kapott a feladatok palettáján. Mindezeket olyan neves vállalatok tolmácsolták a versenyzƑk felé, mint a Nokia, Transferwise, OTP Bank és a Varian, akik egyszerre voltak jelen mentor és szakmai zsƱri szerepében is a helyszínen.

 

 

A nemzetközi megmérettetésen 40 különbözƑ országból érkeztek versenyzƑk, de sokan képviselték rendkívül eredményesen hazánkat is. Benke Sándor és Tóth Marcell a Varian challenge gyƑztesei lettek daganatfelismerƑ programjukkal, mely a rák ellen folytatott küzdelemben nyújthat óriási segítséget az orvosok számára. A fiatalok péntek este kapták kézhez a feladatot, és vasárnap egészen a határidƑig dolgoztak rajta.

 

„Az általunk megalkotott program az MRI és CT-képeken felismeri a daganatokat, a tumorokat és más betegségre utaló jeleket is. Így az orvosoknak nem kell minden felvételt végig böngészniük” – fogalmazott Benke Sándor, aki jelenleg egyetemista, míg társa szoftverfejlesztƑként dolgozik.

 

A Junction 2015-ben indult útjára HelsinkibƑl, és az elmúlt három év alatt nemzetközi hírnévre tett szert, mára pedig Európa legnagyobb hackathonjaként tartják számon. A finn mentalitás itthoni bemutatására egy fiatalokból álló magyar IT közösség, a Tech Embassy csapata vállalkozott.

 

 

A szervezƑk arról beszéltek, magabiztosan állíthatják, hogy olyan újdonságot hoztak a magyar IT-s és technológiai világba, amire korábban még nem volt példa.

 

„A visszajelzések alapján kiemelkedƑ rendezvény volt ez mind a versenyzƑk, mind a partnerek számára. Olyan új projektek megalkotásának lehettek részesei az emberek, amik komoly üzleti lehetƑségeket is rejtenek magukban a jövƑre nézve. Mi szervezƑk Ƒszintén hiszünk benne, hogy a JUNCTIONxBudapesttel sikerült nyitottabbá tenni az embereket arra, hogy merjék próbára tenni magukat, hogy tanuljanak, fejlƑdjenek, és hogy felhasználják a programozói képességeiket komplex projektek megvalósítására” – nyilatkozott Gedai Bence, a Tech Embassy alapítótagja és ügyvezetƑje.

 

A szervezƑk a jövƑben is minden erejükkel azon fognak dolgozni, hogy kiterjesszék a magyar hackathon kultúra itt megteremtett alapjait, népszerƱsítsék a szakmaiság ezen kötetlen formáját és tovább építsék a közösséget. Annyit biztosra mondhatnak, hogy legközelebb is lesz JUNCTIONxBudapest – még több izgalmas kihívással és még több mosolygós arccal.

 

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł