Hiventures a nemzetközi VC piac élbolyában

Száznál is több vállalkozás összesen 7,26 milliárd forint befektetést kapott 2018-ban a Hiventures Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎtŇĎl, amivel a társaságot ismét a világ legaktívabb befektetŇĎi közé sorolták. Már túl vannak az elsŇĎ külhoni befektetésen is: 245 millió forint tŇĎkeinjekciót kapott az Egyesült Államokban szabadulószobákat mŇĪködtetŇĎ magyarok által alapított PanIQ Franchising Inc-nek. 

Idén is töretlen lendülettel folytatja az ígéretes magyar gyökerŇĪ startup vállalkozások felkarolását a Hiventures Kockázati TŇĎkealap-kezelŇĎ. 2018-ban összesen 7,26 milliárd forint kihelyezésére került sor, amibŇĎl 107 színvonalas vállalkozás kapott segítséget. Ez az összeg 53 inkubációs, 10 magvetŇĎ és 6 növekedési életszakaszban lévŇĎ vállalkozás tŇĎkeinjekciójára volt elegendŇĎ. Összehasonlításul: 2017-ben 131 vállalkozás részesült összesen 10,2 milliárd forint támogatásban. A kihelyezett források felét mindkét esztendŇĎben az Európai Unió biztosította, GINOP forrásból.

 

A Hiventures eredményes tevékenysége a nemzetközi közvélemény figyelmét is felkeltette. A kockázati tŇĎkealap-kezelŇĎt harmadik negyedéves tevékenysége alapján két független nemzetközi szervezet – a Dow Jones és a Crunchbase – egyaránt Európában az elsŇĎ, a világon pedig második helyre tette a legaktívabb befektetŇĎk rangsorában.

 

 

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy közel két év alatt felkerültünk a nemzetközi befektetŇĎi térképre, már harmadik egymást követŇĎ negyedéves riportban említenek minket az európai és nemzetközi kockázati tŇĎkepiacon a TOP3 befektetŇĎk között, olyan nagy múltú szervezeteket a hátunk mögött hagyva, mint a Plug and Play, TechStars vagy a Speed Invest. Az aktív kihelyezési volumen mellett folyamatosan törekszünk arra, hogy minél több nemzetközi eseményen vegyünk részt, vagy épp mi magunk szervezzünk olyat, ami a régió innovációs szakmai ökoszisztémáját megmozgatja. A sorban következŇĎ ilyen alkalom november 29-én a Pesti Vigadóban megrendezésre kerülŇĎ Regional Startup and Innovation Day szakmai eseményünk lesz” – foglalta össze a 2018-as év legfontosabb eseményeit Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.

 

A 2018-as év egyik legérdekesebb és legígéretesebb Hiventures befektetése volt az elsŇĎ külföldi ügyfél, a PanIQ Franchising Inc. számára biztosított 245 millió forintos tŇĎkeinjekció, ami a Hiventures növekedési befektetési programján keresztül valósul meg. A szabaduló szobák mŇĪködtetésére alapított vállalkozás 2014-ben indult, elsŇĎ két saját egységét Hollywoodban és San Franciscoban nyitotta. 2017-tŇĎl kezdve franchise vállalkozássá alakultak, így ma már 12 egységbŇĎl áll a hálózatuk. Nemrégiben a PanIQ hozzájárulásával nyitott meg a Neverland Budapest szabaduló szoba komplexum és bár is, amely 6 különbözŇĎ egységbŇĎl, közte két darab harmadik generációs szabaduló szobából és egy Virtuális Valóság szobából áll. A létesítmény PanIQ MEGA referencia egység is egyben, amely mintául szolgál a nemzetközi terjeszkedéshez.

 

A PanIQ Franchising Inc. Magyarországon saját gyártókapacitással rendelkezik, az USA-ban saját projektmenedzsment csapatuk van, a hálózat üzemeltetését 60 munkavállaló végzi. Évente mintegy 150 ezer vendéget szolgálnak ki, a csoport jövŇĎre - a franchise bevételeken felül - 4 millió dolláros forgalommal számol. A Hiventures-tŇĎl kapott befektetésbŇĎl megerŇĎsítik hazai gyártókapacitásukat, valamint szeretnék felgyorsítani terjeszkedésünket, amelyet reklámanyagokkal, promóciós videókkal és merchandise termékekkel is támogatni fognak.

 

„Jelenleg 5 helyen épül franchise üzletünk, de idén még négy szerzŇĎdést szeretnénk kötni. Ezen felül Las Vegasban, Orlandoban és Los Angelesben nyitnánk MEGA egységeket. Néhány éven belül szeretnénk 30-40 aláírt franchise szerzŇĎdésig eljutni. Ezen felül szeretnénk még 5-10 millió dollár második körös tŇĎkebevonást is elkönyvelni, hogy még több MEGA egységet nyithassunk az Egyesült Államokban. Ezt követŇĎen szívesen értékesítenénk a vállalkozásunkat egy szórakoztatóiparban vagy profi franchise operátor szakmai befektetŇĎnek.” – vázolta a PanIQ Franchising Inc. rövid és hosszabb távú terveit a két alapító, Gábossy Ákos és dr. Horváth Patrik.

 

Idén második alkalommal rendezi meg a Hiventures 2018. november 29-én Budapesten az év legfontosabb kelet-közép európai startup networking eseményét, a Regional Startup and Innovation Day-t. A szakmai elŇĎadásokra és workshopokra mintegy 450 vendéget várnak: startupokat, befektetŇĎket, a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplŇĎit Magyarországról és a régió más országaiból. Az esti program során a Startup and Innovation Award of Hungary keretében a szakmai zsŇĪri négy kategóriában díjazza a hazai startup sikertörténeteket, utána a Get in the ring! nemzetközi formabontó startup versenyen a Tungsram innovációs kihívásaira keresik az innovatív megoldásokat a versenyzŇĎ startupok. A Hiventures eddigi befektetései pedig egy interaktív kiállításon mutatkoznak be az érdeklŇĎdŇĎknek. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció