Megalakult az informatikai c√©geket √©s szakmai mŇĪhelyeket t√∂m√∂r√≠tŇĎ MI Koal√≠ci√≥ Balatonf√ľreden

Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) Balatonfüreden. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen területen dolgozó szervezetek együttmŇĪködéséhez.

A háromnapos Infotér konferencia keddi, nulladik napján a Digitális jólét program (djp) szakmai vezetŇĎje, Gál András Levente elmondta, hogy a mintegy 70 magyar és nemzetközi céget, egyetemet, tudományos mŇĪhelyt, szakmai- és közigazgatási szervezetet magába foglaló tömörülés célja, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek.

 

Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit. A koalíció részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, illetve az MI elterjedésével összefüggŇĎ társadalmi és gazdasági hatások elemzésében - fejtette ki a szakmai vezetŇĎ.

 

Hozzátette: a koalíció mŇĪködését, melyhez további 20 szervezet jelezte csatlakozási szándékát, a Digitális jólét program biztosítja.

 

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia által generált kihívásokra, platformot teremtve az ezen területen dolgozó szervezetek együttmŇĪködéséhez.

 

A miniszter arról is beszélt, hogy napjainkban zajlik a negyedik ipari forradalom, melyet intelligens, döntésképes robotok jellemeznek. Fontos, hogy ezen intelligens gépekhez hogyan viszonyulunk és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak az ennek kapcsán felmerülŇĎ kérdésekre - húzta alá.

 

Soltész Attila, az Infotér elnöke felidézte, hogy a mai értelemben vett mesterséges intelligencia az 1950-es évek óta létezik és fejlŇĎdik. Hangsúlyozta: magas hozzáadott értékŇĪ munka történik ezen a területen, a koalíció létrejötte pedig jelentŇĎs gazdasági elŇĎnyt indukál, valamint javul általa Magyarország tŇĎke- és munkaerŇĎ vonzó képessége.

 

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció felkért elnöke, az Ericsson regionális igazgatója azt mondta, hogy "az innováció vezérelte fejlŇĎdésnek hullámai vannak, melyek megváltoztatják a világunkat", fontos, hogy ezeket a változásokat úgy irányítsák a szakemberek, hogy pozitívak legyenek. Ezért lényeges, hogy a piac, a tudomány és az állam képviselŇĎi együtt gondolkodjanak.

 

Kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia generálta szakmai, jogi és tudományos kérdésekre csak az érintettek folyamatos párbeszéde által születhet válasz.

 

A Mesterséges Intelligencia Koalíción belül hamarosan munkacsoportokat hoznak létre, a következŇĎ hónapokban pedig "valódi szakmai pezsgés" jellemzi majd a munkát - fogalmazott a koalíció elnöke. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció