Amikor a 900 kil√≥s ipari robot t√°ncra perd√ľl

Fredrik „Benke” Rydman, a híres svéd koreográfus, az új, rendhagyó elŇĎadásának Stockholmban tartott, múlt pénteki premierén, kifinomult páros táncot adott elŇĎ az ABB 900 kg-os IRB 6620-as ipari robotjával. A mŇĪvészi elŇĎadás a technológia, az automatizálás és a mesterséges intelligencia változó társadalmi szerepére, illetve az ember és a robot közötti együttmŇĪködésre kívánja ráirányítani a figyelmet.

Benke táncpartnere, az ABB IRB 6620 típusú robotja általában más típusú elŇĎadásokban arat kimagasló sikereket. Az IRB 6620-as robotot leggyakrabban gyártóüzemekben, így például autógyárakban alkalmazzák, ahol ponthegesztést, vagy a gyári dolgozókkal együttmŇĪködve bonyolult összeszerelési feladatokat végez. Az IRB 6620 az ABB egyik  legnagyobb, legerŇĎsebb és legsúlyosabb ipari robotjának számít. 

 

Benke ezekkel a szavakkal méltatta partnere teljesítményét : „Rendkívül precíz és pontos mozdulatai tökéletes partnerré avatják. Az idŇĎzítése, „ütemérzéke” mindig kifogástalan.” 

Erik Hellström, az elŇĎadás elŇĎkészítésén dolgozó egyik mérnök így nyilatkozott: „A zene és a robot közötti tökéletes összhangot és kapcsolatot nehéz volt megteremteni, de a Benkével végzett munka során e téren is gyors haladást értünk el.  Az IRB 6620-as robot most láthatóan együtt él az elŇĎadással, és úgy tŇĪnik, hogy valóban érzékelni képes a zenét és a táncost is.” 
 
Benke új elŇĎadása november 30-ig tekinthetŇĎ meg Észak-Európa egyik legjelentŇĎsebb és legnagyobb kulturális központjában, a stockholmi Kulturhuset Stadsteatern-ben. 
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció