KedvezŇĎ piaci dinamika a hazai v√°llalat√©rt√©kes√≠t√©si √©s felv√°s√°rl√°si piacon

Ugyan az elmúlt évben a közép-kelet-európai régióban és Magyarországon is bizonyos mértékben csökkent a tranzakciós aktivitás az M&A piacon, azonban a gazdasági növekedés és alacsony forrásköltségek továbbra is kedvezŇĎ környezetet biztosítanak a tranzakciók megvalósulásához – derül ki a Deloitte új tanulmányából

A 2017-es évben 376 tranzakciót bonyolítottak a régióban, amely 7 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest. A nyilvános adatok alapján a legnagyobb összegŇĪ felvásárlások a távközlési és a pénzügyi szektorban valósultak meg. Az ingatlanpiac sikeres évet zárt, több új befektetŇĎ is megjelent Magyarországon.

 

A telekommunikációs és a pénzügyi szektor ügyletei mozgatták a piacot

Továbbra is a cégértékesítések több mint 60 százaléka Lengyelországban és Csehországban történik, a két legnagyobb piacon. A 2017-es évben jelentŇĎs mértékŇĪ visszaesés volt tapasztalható a horvát és szlovén piacokon, míg Bulgária és Románia tovább tudott növekedni a tranzakciók számát tekintve. A  szektorok közül továbbra is a fogyasztói szegmens és az ipar a legaktívabbak, melyek együttesen közel 45 százalékát adják a régiós tranzakcióknak.

 

„A közép-kelet-európai trendekhez hasonlóan, a hazai tranzakciós piacon is csökkenés tapasztalható. A válságot követŇĎen Magyarországon az 5 millió dollár összértéket meghaladó tranzakciók száma évi 30-35 között alakult. A múlt évben például 25, 2016-ban pedig 29 tranzakciót zártak a befektetŇĎk” – mondta el Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország pénzintézetekért felelŇĎs vezetŇĎje.

 

A tavalyi év publikusan elérhetŇĎ tranzakciói közül a telekommunikációs szektorban történtek a legnagyobb összértékŇĪ felvásárlások. Egy kockázati tŇĎkealap, a CEE Equity Partners vásárolta meg több mint 200 millió euróért az Invitel Csoportot korábbi tulajdonosától, a Mid Europa PartnerstŇĎl. Ehhez az akvizícióhoz fŇĪzŇĎdik az elmúlt év egy másik meghatározó tranzakciója is, amely során a CEE Equity Partners tovább is értékesítette az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát a Digi Távközlési Zrt.-nek 141 millió euróért. 

 

A telekommunikációs tranzakciós piac további élénkülését mutatja, hogy 2018-ban is már megvalósultak nagyobb ügyeletek, ilyen például a Telenor teljes KKE régiós operációjának a cseh PPF Csoport által történŇĎ felvásárlása, vagy akár a Liberty Global német, román, cseh és magyar operációjának eladása a Vodafone számára.

 

A telekommunikációs szektor mellett mozgalmasnak bizonyult a pénzügyi szektor is, amelyhez köthetŇĎ például a Netrisk Biztosítási Alkusz Zrt. eladása. A lengyel székhelyŇĪ kockázati tŇĎkealap, az MCI Capital vásárolta meg a vállalatot közel 57 millió euróért, amelyet az Enterprise Investors értékesített.

 

A kockázatitŇĎke-befektetŇĎk aktivitása továbbra is töretlen, Magyarországon 2017-ben a tranzakciók közel 20 százalékában pénzügyi befektetŇĎ hajtott végre akvizíciót.

 

2017 - az ingatlanpiac sikeres éve 

2017 a magyar ingatlanpiac kimagaslóan sikeres éve volt. Miközben a hazai GDP 4 százalék körül növekedett és a finanszírozási költségek is történelmi mélypontra csökkentek, az ingatlanpiac külföldi és hazai megítélése is jelentŇĎsen javult. 

 

Összességében a kereskedelmi ingatlanok befektetési volumene ismét megközelítette a 2 milliárd eurót, ami kimagasló eredménynek tekinthetŇĎ. Több új befektetŇĎ is belépett a hazai ingatlanpiacra olyan jelentŇĎs volumenŇĪ és komplex tranzakciókkal, mint például az Aréna Plaza értékesítése (vevŇĎ: NEPI Rockcastle) 275 millió euró összértékkel. 

 

A hazai ingatlanpiac kiegyensúlyozott fejlŇĎdéséhez nagymértékben hozzájárult a külföldi és hazai befektetŇĎk kiegyensúlyozott versenye. A Deloitte tanulmányában megvizsgálta egy általa összeállított kiskereskedelmi, iroda és szálloda ingatlanokat tartalmazó elsŇĎdleges (prime) ingatlan-portfólión, hogy miként alakultak az adott ingatlanszegmensekre vonatkozó bérleti bevételek, nettó mŇĪködési eredmények, a realizált értéknövekedések, illetve teljes éves hozamok. Ez alapján látható, hogy az ingatlanalapok ugyan egyre vonzóbb befektetési célponttá váltak az egyéb befektetési lehetŇĎségekhez, például az államkötvényekhez, részvényekhez képest, ugyanakkor - részben a szabályozó által elŇĎírt magas likvid hányad miatt, részben az ingatlanalapokban lévŇĎ ingatlanok gyengébb jellemzŇĎi (kor, minŇĎség és elhelyezkedés) révén – az ingatlanalapok nem tudtak lépést tartani az egyedi, elsŇĎdleges (prime) befektetések által elért hozamokkal. 

 

A várakozások a piaci hozamok csökkenése tekintetében jelentŇĎsen eltérŇĎek. A Deloitte elŇĎrejelzése szerint az ingatlanértékek stabilizálódása várható, míg középtávon, ha a jelentŇĎsebb turbulenciák el is kerülik az ingatlanszektort, a finanszírozási költségek növekedésével számolni kell. 

 

A tanulmányról

A Deloitte Magyarország második ízben jelentkezik a hazai piacot vizsgáló M&A piaci kitekintŇĎjével. A tanulmány a vállalattulajdonosok, cégvezetŇĎk, valamint potenciális befektetŇĎk számára egy könnyed összefoglalót nyújt a vállalatértékesítési és felvásárlási piac helyzetérŇĎl és aktualitásairól pénzügyi, jogi és egyéb területek tekintetében.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció