A Fujitsu mesterséges intelligenciával segíti a terhességi cukorbetegség kezelését

A Fujitsu kezdeményezése mesterséges intelligenciával javítja a terhességi cukorbetegség észlelését és kezelését. A fontos életmódbeli tényezŇĎket és vércukorszint-adatokat mobilalkalmazás segítségével követŇĎ és mérŇĎ projekt lehetŇĎvé teszi a kismamák állapotának hatékonyabb figyelését és kezelését. A Fujitsu adatintegrációs és -modellezési szolgáltatásokat nyújt, és létrehozza a betegek adatait megjelenítŇĎ felhasználói felületet, amely révén az egészségügyi szakemberek személyre szabott kezelést javasolhatnak a betegeknek.

Gesztációs diabétesz akkor alakul ki, ha a szervezet nem képes elegendŇĎ inzulint – vércukorszintet szabályozó hormont – elŇĎállítani a terhesség során megemelkedett igények kielégítéséhez. Ez az egyébként többnyire tünetmentes állapot koraszüléshez vagy szülési komplikációkhoz vezethet. A projektet a finn CleverHealth Network bonyolítja le, és a HUS Helsinki Egyetemi Kórház koordinálja. A résztvevŇĎk gépi tanulás segítségével elemzik az egészségügyi adatokat, ami magas szintŇĪ felismeréseket biztosít az egészségügyi szakembereknek az olyan kismamák egészségi állapotáról, akiknél magasabb terhességi cukorbetegség kockázata, és segíti az egyéni szükségletekhez és kockázati profilhoz igazodó tanácsok és kezelés kidolgozását. 

 

A HUS szerint a Finnországra jellemzŇĎ évi 52 ezer terhességen belül 18% a cukorbetegség aránya, azaz közel 10 ezer terhes nŇĎt diagnosztizálnak évente gesztációs diabétesszel. Mintegy felüknél késŇĎbb 2-es típusú cukorbetegség alakul ki, amelynél a hasnyálmirigy nem termel elegendŇĎ inzulint, vagy a szervezet sejtjei nem reagálnak az inzulinra. Ez mintegy 5000 új diabéteszes esetet jelent évente, összesen 28 millió euró kezelési összköltséggel. A CleverHealth Network projektje a terhességi cukorbetegség figyelését és kezelését kívánja javítani. A projekt résztvevŇĎi mobilalkalmazást fejlesztenek a kismamák vércukorszintjével, fizikai aktivitásával, táplálkozásával, pulzusával és napi súlyváltozásával kapcsolatos adatok mérésére és tárolására. Az egészségügyi szakemberek valós idŇĎben hozzáférnek ezekhez az adatokhoz. 

 

www.digihealthnordic.com

 

A Fujitsu által nyújtott adatintegrációs és -modellezési szolgáltatások feladata, hogy gondoskodjanak az adatok kompatibilitásáról a HUS adattavával (data lake) és az egészségügyi adatok finn nemzeti nyilvántartásával (Kanta PHR). A nemzeti adattárban bárki elérheti és kezelheti személyes egészségügyi adatait. A Fujitsu tervezi azt a felhasználói felületet is, amely megkönnyíti az egészségügyi szakemberek számára az információk értelmezését. 

 

„A projektben a Fujitsu által Japánban és Finnországban fejlesztett különféle technológiákat ötvözve hozzuk létre az érzékelŇĎadatokat és az analitikát hasznosító, új szolgáltatási platformot. A felismerések kinyerésén túl az is fontos, hogy értelmes, világos módon tudjuk megjeleníteni az adatokat, és a gyakorlatban is hasznosítható analitikai eredményekkel szolgáljunk az egészségügyi szakembereknek. Ezért olyan felületet tervezünk, amely azon túl, hogy egyetlen pillantással áttekintést ad a fontos adatokról, az anomáliákat is azonnal, egyértelmŇĪen jelzi” – mutatott rá Mikko Lampinen, a Fujitsu Finnország állami szektorbeli és egészségügyi értékesítésért felelŇĎs vezetŇĎje.

 

A projekt gépi tanulás segítségével, személyes kockázati profil alapján biztosít a beteg egyéni szükségleteire szabott tanácsokat és kezelést. Az AI alkalmazása révén a rendszer korábban elképzelhetetlen módon elŇĎre tudja jelezni az édesanya és gyermeke egészségnek további alakulását. Az AI-vezérelt felismerésekkel prognosztizálható például a kismama vércukorszintjének jövŇĎbeni alakulása, valamint a magzat várható születési súlya és testtömeg-indexe (BMI), ami lehetŇĎvé teszi, hogy nagyon célzott megelŇĎzŇĎ tanácsadást nyújtsanak az édesanyának az életmód és a táplálkozás terén. 

 

„A HUS és a Helsinki Egyetemi Kórház szülésközpontja, Európa egyik legnagyobb ilyen intézménye által gyŇĪjtött adatok nagyszerŇĪ kiindulópontot jelentenek a partnerek közötti együttmŇĪködéshez. A színvonalas kutatás eredményeit a napi klinikai gyakorlatba integrálva új alapokra helyezhetjük számos egészségi probléma megelŇĎzését és kezelését, a teljesen új szolgáltatásokat dolgozhatunk ki. A CleverHealth Network ökoszisztéma gyors reagálókészsége folytán eddig nagyon gyorsan haladtunk, így máris hozzáfoghatunk az elsŇĎ fejlesztési projekt keretében az új szolgáltatások kidolgozásához” – nyilatkozta Aki Lindén, a HUS vezérigazgatója.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció