Az agrárium világát is eléri a digitális forradalom

Az offline is mŇĪködŇĎ alkalmazás segítségével új korszak köszönt be az állattenyésztés világába. Mostantól ha kíváncsiak vagyunk egy szarvasmarha testtömegére, elég egy fotót készítenünk róla, bárhol, bármikor. A január 24-i AGROmashEXPO-n debütáló agrárszenzáció jelenleg disztribútorokat keres.

Minden állattartó gazda, aki érintett az eljárásban, pontosan tudja, hogy mennyire fontos és kényes eljárás egy jószág súlyának lemérése. Márpedig csakis a megbízható pontosságú súlymeghatározás segítségével optimalizálható a takarmányozás, választhatók ki a párzásra kész egyedek. Súlymonitorozással látható tisztán a szarvasmarhaállomány általános állapota és erre az adatra van szükség a jószág értékesítésekor is. 

 

Régen, amikor még semmilyen eszköz nem állt az állattartók rendelkezésére, a tapasztaltabb szemŇĪ gazdák becsülték meg a súlyt és ugyanígy szemrevételezéssel próbálták megmondani, hogy milyen változtatások szükségesek az ellátásában az ideális növekedéshez. Megjelentek a fajtára, korra, ivarra specifikált, empirikus tapasztalat útján kidolgozott táblázatok, melyek használatát szalagmérŇĎkkel kombinálták, majd a különbözŇĎ változatú hídmérlegek, melyek mai napig a legszélesebb körben elterjedt eszközei a szarvasmarha súlymérésnek.

 

Az Agroninja által fejlesztett Beefie szemben minden korábbi mérlegelési eljárással nemcsak a mért adatok tárolásához és további felhasználásához hívja segítségül a technológiát, hanem már magához a mérési eljáráshoz is. Elve hasonló a távolságmérŇĎ szenzorokéhoz, egyetlen fénykép segítségével, akár mozgásban lévŇĎ vagy részben takart jószág esetében is. Képes az állattal való érintkezés nélkül 95%-os pontosságú eredményt elŇĎállítani a húsmarhák súlyát, fajtájának, nemének, életkorának és alkati adottságainak figyelembevételével. Különösebb elŇĎkészület nélkül, kevesebb mint egy perc alatt mérési eredményt kapunk, mely ENAR azonosítóval együtt rögzítésre és továbbküldésre kerül. A méréseket késŇĎbb kötegelve, emailben továbbíthatjuk. 

 

A hídmérlegekhez képest ez az eljárás stresszmentes mérést tesz lehetŇĎvé, hiszen nem kell tereléssel mozgatni az állatot, 4 méteres távolságból akár a legelŇĎn is elvégezhetŇĎ a mérés és telefonra letölthetŇĎ alkalmazás lévén - mindig kéznél van. 

 

A Beefie digitális szarvasmarha mérlege Android 5.1+ rendszereken fut, így az összes népszerŇĪ telefonon használható. Ráadásul az alkalmazás általános használatához nem szükséges online kapcsolat. A bejelentkezés, a mérés, és az eredmények rögzítése offline módban mŇĪködik, így bármilyen területi adottságok esetén használható. 

 

A Beefie képes megspórolni azt az üzembentartási költséget és munkaerŇĎt, amit egy átlagos hídmérleg fenntartása, tisztítása és használata jelent, és nem kell számolni a mérési folyamat során jelentkezŇĎ súlyveszteséggel sem. 

 

A Beefievel az Agromash Fesztivál SATII/5-os standjánál lehet megismerkedni, ahol az ötletgazdák jópofa súlysaccolós játékkal kedveskednek majd a látogatóknak.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció