Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fórumát rendezik meg Budapesten

Nemzetközi és hazai szakértŇĎk, vezetŇĎ politikusok és gazdasági döntéshozók részvételével rendezi meg a harmadik think.BDPST innovációs konferenciát 2018 márciusában az Antall József Tudásközpont, együttmŇĪködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával – jelentette be Antall-Horváth Veronika, a Tudásközpont igazgatóhelyettese.

Az autóipar ma Magyarországon közel 20 ezer embernek ad munkát, a hazai export 20, illetve a GDP 5 százalékát adja, az ágazat 7 év alatt 1700 milliárd forintról 4100 milliárd forintra nŇĎtt 2017-re. A visegrádi országokban – Lengyelország kivételével – a jármŇĪgyártás a legfontosabb ágazat: évente 3,5 millió jármŇĪvet gyártanak a régióban, ami az európai gyártás 20 százalékát adja, a beruházásokért pedig folyamatos verseny zajlik, nemcsak az egyes országok, hanem a különbözŇĎ régiók között is.

 

A digitalizáció, a közlekedés és a szállítmányozás fejlesztései, az e-közlekedés és az önvezetŇĎ autók alapjaiban változtatják meg világunkat és a régió számára is kivételes lehetŇĎségeket teremtenek – az Antall József Tudásközpont (AJTK) által szervezett, harmadik think.BDPST konferencia fŇĎ témái között is ezek a területek szerepelnek. A konferencia díszvendége Dél-Korea. 

 

A think.BDPST 2018. március 28–29. között immár harmadik alkalommal hozza Magyarországra az innováció legfontosabb szereplŇĎit. Az évente megrendezett stratégiai innovációs fórum célja, hogy elŇĎsegítse a közép-európai régió fejlesztését, a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplŇĎk bevonásával erŇĎsítve az üzleti, kormányzati és civil szféra közötti együttmŇĪködést. A régió legjelentŇĎsebb, a magyar fŇĎvárosban rendezett szakmai eseménye lehetŇĎséget teremt Magyarország, a térség, valamint az Európai Unió innovációs lehetŇĎségeinek újragondolására.

 

 

„A jármŇĪgyártás és a szállítmányozás új technológiái nemcsak hatékonyabbá teszik az áruk és emberek mozgását, de a fejlesztések és az innovatív technológiák révén hatalmas gazdasági potenciált rejtenek a visegrádi országok számára” – mondta Antall-Horváth Veronika. „Egy, a think.BDPST-hez hasonló magas szintŇĪ fórum elindítását indokolja, hogy bár Magyarország eddig is jelentŇĎs eredményeket ért el az autóipari innováció területén, a folyamatos globális versenyben az együttmŇĪködés hatalmas versenyelŇĎnyt jelenthet a térség országai számára.”

 

„Nagy örömünkre Dél-Korea, a világ egyik legfontosabb innovációs centruma elfogadta felkérésünket és a konferencia kiemelt partnerországa lesz” – hangsúlyozta Varju Krisztina Dóra, a magyar V4 elnökség miniszteri biztosa. „Az országgal nem csak magyar-koreai kétoldalú alapon, de V4-es keretben is kifejezetten széleskörŇĪ az együttmŇĪködés. A magas színtŇĪ, miniszterelnöki és külügyminiszteri találkozókon túl Korea többek között támogatja a Nemzetközi Visegrádi Alap munkáját, rendszeresek a konzultációk a kutatás-fejlesztés terén megvalósuló tapasztalatcsere érdekében, míg a visegrádi országok a közép-európai demokratikus, piacgazdasági tranzíciós tapasztalatok megosztásával járulnak hozzá koreai szakértŇĎk ismereteinek bŇĎvítéséhez” – tette hozzá.

 

A think.BDPST konferencia már visszaigazolt elŇĎadói között szerepel többek között Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter; Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD melletti Állandó Képviseletének vezetŇĎje, Magyarország OECD- és UNESCO-nagykövete; Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke; Jacob Cohen, a NASA Amnes kutatóközpont vezetŇĎ kutatója; Karel J. Gota, az Indeed Innovation vezérigazgatója; Chang Woon Lee a koreai közlekedési intézet elnöke; Prof. David Winickoff, az OECD bio-, nano- és konvergencia-technológiákkal foglalkozó munkacsoportjának titkára; John Ford, a GE Hungary Digital Hub igazgatója; Lord David Willetts, a UK Research and Innovation igazgatósági tagja; Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció