A start-up v√°llalkoz√°sokba befektetŇĎ c√©gek ad√≥kedvezm√©nyt kapnak

Magyarországon a digitalizáció folyamata az utóbbi idŇĎben láthatóan felgyorsult, ehhez a Digitális Jólét Program keretében hozott intézkedések is hozzájárultak.

Elkészültek a következŇĎ évek digitális fejlesztési irányait meghatározó stratégiák (Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája (DOS), Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája (DGYS), Magyarország Digitális Startup Stratégiája (DSS) és Magyarország Digitális Exportfejlesztési Stratégiája (DES)), amelyeknek jelenleg már a végrehajtása zajlik. Több fontos, európai viszonylatban is meghatározó döntést hoztak a digitális ökoszisztéma valamennyi szereplŇĎjével közösen, ilyen például az internet áfájának két lépésben, 27-rŇĎl 18, majd 5 százalékra csökkentése, vagy Magyarország Digitális Startup Stratégiájának részeként a kormány döntése az angyalbefektetŇĎk adókedvezményérŇĎl. 

 

A start-up vállalkozásokba befektetŇĎ cégek adókedvezményeinek részletszabályairól szóló, december 9-én hatályba lépŇĎ kormányrendelet (331/2017. (XI. 9.) megteremti a keretfeltételeit annak, hogy a korai fázisú (start up) vállalkozásokba befektetŇĎ gazdasági társaságok igénybe tudják venni a Tao. törvény szerinti adóalap-kedvezményt. A kedvezmény lehetŇĎvé teszi, hogy a vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékével a befektetŇĎk csökkenthessék a társasági adó alapjukat. A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy mind a start-up, mind pedig az ilyen vállalkozásokba befektetŇĎ gazdasági társaság (angyalbefektetŇĎ) kérje a nyilvántartásba vételét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A hivatal elŇĎtti eljárás díjmentes és teljes körŇĪen elektronikusan intézhetŇĎ.

 

A sikeres digitális átalakulás lehetŇĎséget teremt arra, hogy Európa élvonalába kerüljünk, éppen ezért a Digitális Jólét Program egyik legfontosabb célkitŇĪzése, hogy minden polgárnak, minden vállalkozásnak esélye legyen arra, hogy lépjen egyet elŇĎre a digitális felkészültségében.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció