Kiváló magyar eredmények az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentŇĎsebb és legrangosabb tehetség-kutató és gondozó programnak, a Fiatal Tudósok Versenyének, döntŇĎjét melyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok, az idén szeptember 22. és 26. között Tallinnban rendezték meg. Molnár Áron továbbjutott a világdöntŇĎre, az ISEF-re.

A több tízezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntŇĎsök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2016/2017. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három elsŇĎ díjas pályázatának készítŇĎje képviselhette. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette. 

 

A négy lépcsŇĎs ifjú tudósok versenyének elsŇĎ két fordulóját a résztvevŇĎ országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követŇĎen a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsŇĪri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

 

Az idei döntŇĎn 38 ország több mint 100 fiatalja vett részt. A tallinni döntŇĎn a 89 projekt közül, Molnár Áron (a Székesfehérvári SzC Széchenyi István MŇĪszaki Szakgimnázium végzett diákja, jelenleg a BME hallgatója) az „Új típusú ferrofluidos dŇĎlésérzékelŇĎ szenzor” c. projekttel az Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) díját nyerte el, ennek köszönhetŇĎen részt vehet a 2018 májusában, Pittsburgh-ben megrendezendŇĎ tudományos versenyek olimpiáján. A fiatal kutatásának célja egy ferrofluidummal mŇĪködŇĎ dŇĎlésérzékelŇĎ szenzor kifejlesztése és tesztelése volt. A kifejlesztett megoldásban a vasmagot egy üvegcellába töltött ferrofluid helyettesíti, ami nanoméretŇĪ ferromágneses részecskékbŇĎl és egy hordozófolyadékból álló folyékony anyag. Az így kapott eszköz egy ferrofluidum maggal ellátott differenciál transzformátor lesz. A jelenleg a piacon megtalálható MEMS (Mikro-elektromechanikai) dŇĎlésszög szenzorok tipikus felbontása század-, illetve ezredfok körüli, tehát az elkészült szenzor pontosságban felül tudja múlni a piaci eszközök jelentŇĎs részét. EbbŇĎl adódóan felhasználási lehetŇĎségei igen széleskörŇĪek, leginkább az igen pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.

 

 

Puskás Dávid (a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja) pedig a „3D nyomtatott Holdbázis” c. munkájával elnyerte az Európai Ňįrügynökség (ESA) egyetlen díjnyertes számára felajánlott különdíját. Az ifjú kutató Holdbázis terve az Európai Ňįrügynökség ötletén alapul, eszerint a FöldrŇĎl odaszállított modul magába foglalna egy automatikusan felfúvódó dóm-szerkezetet, amely tartalmazná az életfenntartó rendszereket, valamint a 3D nyomtató-rovereket. A távvezérlésŇĪ mobil-nyomtatók a dómot körbeépítenék megszilárdított holdporral így a bázis megfelelŇĎ biztonságot nyújtana. A kutatás célja a 3D nyomtatással elŇĎállított bázis kivitelezhetŇĎségének, az ötlet gyakorlatba ültetésének, valamint a követelményeknek (védelem, biztonság, gazdaságosság) való megfelelésnek a vizsgálata.

 

 

A nyertes fiatalok pályázata, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szept. 29-én megtekinthetŇĎek lesznek a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország K+F Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.).

 

A következŇĎ 2016/2017. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt október 4-én egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg az Ericsson Magyarország K+F Központjában, ahol szintén lehet találkozni Molnár Áronnal.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció