Az ABB f√ľz√©rinverterei seg√≠tenek Dubajban a nap energi√°j√°nak hasznos√≠t√°s√°ban

Dubaj elsŇĎ, teljes egészében napenergiával mŇĪködtetett városa az ABB füzérinvertereit használja a nap energiájának a lakosság részére történŇĎ hasznosításakor. Az inverterek alakítják át a panelekrŇĎl érkezŇĎ egyenáramú kimenetet a háztartások számára szükséges váltakozó árammá.

Az ABB 400 db füzérinvertert szállított Sustainable City („Fenntartható város”), a régió elsŇĎ teljes körŇĪen integrált fenntartható közösségének 400 villájába, hogy ott a napenergia felhasználásában hasznosítsák ŇĎket.

 

A dubaji székhelyŇĪ Diamond Developers által megálmodott és felépített Sustainable City mintegy 2000 ember otthona lesz csaknem 500 000 négyzetméteren. A település a városban található magán- és középületeken elhelyezett napelempanelek segítségével 10 megawattcsúcs (MWp) értékŇĪ villamos energiát állít majd elŇĎ.

 

A napenergiával ellátott otthonokon felül a Sustainable City számára készített terv az elektromos gépkocsik napenergiával mŇĪködŇĎ töltŇĎállomásait, egy 100 százalékosan napenergiával üzemeltetett szállodát, valamint a Diamond Innovation Center létesítményét is magában foglalja – az elsŇĎ olyan oktatási intézményt, amelyre teljes élettartama során nettó nulla energiafelhasználás lesz jellemzŇĎ.

 

 

Sustainable City a települési szolgáltatások és környezeti funkciók teljes választékát biztosítja. A 2016 decemberében befejezŇĎdött kezdeti szakasz eredményeképpen a város öt lakóegyedet, egy pufferzónát, a település „gerincét” alkotó zöldövezetet, egy lovasklubot és egy több funkcióra használható fejlesztési létesítményt foglal magában. A 2018-ra elkészülŇĎ második szakaszban a szállodát, a fejlesztési központot, az iskolát és a rekreációs klubot adják majd át.

 

Faris Saeed, a Diamond Developers mérnöke és vezérigazgatója így nyilatkozott: „Sustainable City fenntartható városa az innovációra, az energiahatékonyságra és a klímaváltozás hatásainak leküzdése iránti elkötelezettségre épül. A megújuló energia hatékony felhasználását célzó innovatív technológia iránt meglévŇĎ saját elkötelezettsége révén az ABB ideális partnerünk volt a Dubaj elsŇĎ nettó nulla energiafelhasználású városának felépítésérŇĎl megálmodott elképzelésünk megvalósítása során.”

 

A villák napenergia-rendszerének megtervezésekor a fejlesztŇĎkkel szorosan együttmŇĪködŇĎ ABB a projekt elején rendelkezésre bocsátotta füzérinverterei egyik bemutatóegységét, így bizonyítva, hogy az képes megbirkózni a Dubajban uralkodó magas kültéri hŇĎmérséklettel.

 

A szerzŇĎdés keretében szállított modellek a következŇĎk voltak: PVI 5000, PVI 12.5, TRIO 7.5 és TRIO 8.5.

 

 

Az inverterek szállításán túl az ABB képzést is nyújtott a megrendelŇĎnek, hogy ügyfele saját mérnökei biztosan el tudják végezni az inverterek telepítési és karbantartási feladatait. Az ABB gondoskodik majd a további cserékrŇĎl is, már a meghibásodott egységek begyŇĪjtése elŇĎtt kiszállítva az új invertereket.

 

Az ABB globális értékesítési és marketingigazgatója, Alireza Mehrtash elmondta: „Az ABB innovációja és a napenergia-projektek terén felhalmozott széles körŇĪ tapasztalata egyértelmŇĪen döntŇĎ vonzerŇĎt jelentett a Diamond Developers számára, amikor kiválasztották a Sustainable City esetében igénybe veendŇĎ partnerüket. Örömmel vettünk részt ebben az úttörŇĎ projektben, amely megmutatja, hogyan járulnak hozzá a napenergiára épülŇĎ megoldások a fenntartható energiához.”

 

„A Sustainable City-projekt viszonyítási alapot és inspirációt jelent a régió egyéb hasonló projektjei számára.”

 

Sustainable City lakossági felhasználásra szánt inverterein túl az ABB egy parkoló 1,4 megawattot (MW) szolgáltató napelemekkel borított tetejét kialakító projekthez is biztosított invertereket. Ezek a panelek töltik majd az elektromos jármŇĪveket is, amely az egyetlen elfogadott hajtási forma a város határain belül.

 

Az ABB rendelkezik az iparágban a napeleminverterek egyik legszélesebb körŇĪ portfóliójával, a kis egy- és háromfázisú füzérinverterektŇĎl kezdve egészen a megawattos méretŇĪ központi inverterekig. A napeleminverterek átfogó választéka a legkisebb lakossági fotovoltaikus (PV) rendszerektŇĎl a több megawatt teljesítményŇĪ fotovoltaikus erŇĎmŇĪvekig mindenhol megfelelŇĎ megoldásokat kínál. Az ABB megoldásai figyelŇĎrendszerekkel kiegészítve – és globális szervizhálózattal támogatva – gondoskodnak a telepített napelemek optimális teljesítményérŇĎl. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció