Nagy a t√©t, idŇĎben kell l√©pni

Nyitott mŇĪhelyekben a digit√°lis j√∂vŇĎrŇĎl

"Digitális jövŇĎ – oktatás" címmel rendeznek konferenciát május 10.-én Budaörsön a Sportcsarnokban. A programtervezet szerint - a BBC oktatási programjával kapcsolatos angol és magyar tapasztalatokat, a magyar kormányzati szándékokat, a hátrányos helyzetŇĪ gyerekeket érintŇĎ kérdéseket felvetŇĎ elŇĎadások után - nyitott mŇĪhelyfoglalkozások keretében 15-20 – ezen a téren jelentŇĎs - kezdeményezés mutatkozik be: iskolák, technológia fejlesztŇĎk,  oktatás kutatók, kormányzati és önkormányzati emberek. Jelen lesznek a legfŇĎbb érintettek, a gyerekek, akik konkrét foglalkozások keretében a gyakorlatban ismerkednek a lehetŇĎségekkel. Jelenlétükkel, érdeklŇĎdésükkel arra fogják figyelmeztetni az „okoskodó felnŇĎtteket”, hogy „értünk szól a harang”, hogy „a tét nagy”, „kérünk szépen benneteket idŇĎben lépni, amíg lehet”.

 

A „Living Lab / Nyitott MŇĪhely” a fejlesztés új koncepciója, itt találkozik, és néha helyet cserél egymással a fejlesztŇĎ és a felhasználó, a tanuló és tanító, az eladó és a vevŇĎ, az elŇĎadó és a közönség, szinte mindenki, aki az új technológiákkal kapcsolatba kerül. Mert a digitális jövŇĎ ökoszisztémája, eszközei ilyen helyzeteket hoznak létre. A MakerSpace-k, MakerSchool-ok, Innovation Hub-ok és hasonlók ennek a nagy keveredésnek a színterei, a Nyitott MŇĪhelyek „gyermekei”.

 

A Digitális JövŇĎ – Oktatás rendezvény második része mindenképp ilyen környezetben zajlik majd, de valamennyire az elŇĎadásokkal párhuzamosan is elkezdŇĎdnek ezek a mŇĪhelyfoglalkozások.  A várhatóan sok gyerek már a nyitástól részese lehet a digitális jövŇĎ már meg is érkezett oktatási csodáinak. A Nyitott MŇĪhely várhatóan közel 20 helyszínén, Magyarországon mŇĪködŇĎ oktató, fejlesztŇĎ, kutató mŇĪhelyekkel találkozhatnak a résztvevŇĎk, betekinthetnek a munkájukba, beszélgethetnek megszállott alkotóikkal az eredményekrŇĎl, tapasztalatokról és a nehézségekrŇĎl is.

 

A  gyerekek találkozhatnak a virtuális valósággal, az automatizálással, a robotikával, a programozással, az animációval, a 3D-vel, interaktív nyelvprogramokkal. Kiderül, hogyan lesz számukra biztonságos az internet, mit csinál eközben a „digitális szülŇĎ”, milyen kiegészítŇĎ képzési programok szervezhetŇĎk az iskolai oktatás mellett. Az elŇĎadók, szakemberek, a hozzáértŇĎ látogatók eközben – akár elŇĎzetes bejelentés nélkül is – „élŇĎ könyvtár” részévé válva, kisebb körökben beszélhetnek tovább „tudományukról”, segítve a digitális jövŇĎ oktatási lehetŇĎségeinek megismerését, kibontakozását.

 

Ezen az eseményen mutatkozik be Z. Karvalics László könyve és az Infotárs kiadványa az okos városokról. Ezekkel a „nyitott tudományos mŇĪhely” asztalnál ismerkedhetnek meg majd az érdeklŇĎdŇĎk, ahol Z. Karvalics Lászlóval,  Rab Árpáddal, Gáspár Mátyással, és a budaörsi „Digitális JövŇĎ” program kidolgozására alakult Tudományos Tanács más szakértŇĎivel beszélgethetnek majd.  

 
Az angol-magyar konferencia és nyitott mŇĪhely találkozó ingyenes, az eseményre a Facebookon lehet regisztrálni.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció