M√°r Szingap√ļrban is lehet Vodafone IoT bring√°kat haszn√°lni

A Balaton és a Velencei-tó partján bŇĎ egy éve lehet a Vodafone IoT megoldásaira épülŇĎ elektromos kerékpárokat bérelni, a Vodafone Group bejelentése szerint pedig immár a Vodafone IoT megoldásait használó bringákra pattanhatunk fel akár Szingapúrban is.

A világ vezetŇĎ IoT szolgáltatójának számító Vodafone közleménye szerint a Vodafone IoT eszközeinek igénybevételével indult el Szingapúrban a világ legnépszerŇĪbbnek mondott közösségi kerékpáros rendszere, a Mobike. 

 

A kerékpárok közösségi használatára építŇĎ Mobike vállalat 2016-ban alakult meg Kínában, a szolgáltatást Sanghajban indította el, jelenleg 33 városban van jelen és a felhasználók több mint 200 millió utat tettek meg a Mobike kerékpárokkal. Az ázsiai, európai és amerikai terjeszkedést tervezŇĎ Mobike elsŇĎ Kínán kívüli állomása Szingapúr. 

 

 

A szingapúri rendszer érdekessége, hogy a városállam számos erre kijelölt helyén le lehet parkolni, anélkül, hogy meg kellene keresni a tároló- és a töltŇĎállomások valamelyikét. Mindez annak köszönhetŇĎ, hogy a kerékpárok felvételéhez, biztonságos mŇĪködtetéséhez és nyomon követéséhez szükséges rendszert napelemek töltik fel. A kerékpárokat mobil alkalmazáson keresztül lehet bérelni, a használatbavételhez pedig egy QR kód beolvasására van szükség.

 

A Balatonnál és a Velencei-tónál mŇĪködŇĎ bérbringa rendszerben a magyar fejlesztésŇĪ és gyártású Gepida elektromos kerékpárokat lehet hajtani. Az e-bike-ok mindenkori pozícióját, használati és bérbeadási adatait a Vodafone IoT megoldásainak és a Velotrack fejlesztéseinek köszönhetŇĎen lehet folyamatosan nyomon követni. 

 

 

Az elektromos kerékpárokat a Balaton körül hét állomáson lehet bérbe venni, a Velencei-tavat e-bike-kal megkerülni kívánók pedig Gárdonyban vehetik fel a bringát.

 

A Velotrack egy biztonságtechnikai szolgáltatás kerékpárosok részére. A kerékpárba épített eszköz GPS vevŇĎvel, mozgásérzékelŇĎvel gyŇĪjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyájával elküldi azokat egy szerverközpontba. A felhasználók kerékpárjaikat iOS és Android rendszerŇĪ okostelefonon, illetve webes felhasználói felületen tudják lezárni. Ha a kerékpár megmozdul, azonnal értesítést kap a tulajdonos, és az alkalmazás segítségével lekérdezheti a statisztikákat a megtett útjairól, sŇĎt – amennyiben van rá jogosultsága –, akár családtagjai, ismerŇĎsei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció